Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Známa tvár polície: Strieľal v Bratislave páchateľ najväčších lúpeží v histórii?

Tvár Jána, ktorý strieľal po manželoch v zlatníctve Zobraziť galériu (3)
Tvár Jána, ktorý strieľal po manželoch v zlatníctve (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Z basy do basy! Tak by sa dal popísať kriminálny život recidivistu Jána K. (52), ktorý počas prepadu zlatníctva na Obchodnej ulici v Bratislave zastrelil majiteľa Tagvora (†66) z Arménska a postrelil aj jeho manželku Rozaliyu (63). Za ozbrojenú lúpež mu teraz hrozí až 15-ročný trest a nebude to po prvý krát, čo skončí za mrežami. Roky si za podobné vyčíňanie odsedel už aj v minulosti a je viac ako možné, že to bol práve on, kto sa do čiernych kroník zapísal ako páchateľ najväčších lúpeži v histórii Slovenska.

Jána K. polícia deň po krvavom incidente na Obchodnej ulici obvinila z obzvlášť závažného zločinu lúpeže a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, za čo mu hrozí až 15 rokov za mrežami. Brány väznice mal pritom opustiť len nedávno. To, že nejde o žiadne neviniatko, potvrdila aj polícia. "Ide o muža, ktorý už bol v minulosti za obdobnú trestnú činnosť právoplatne odsúdený," povedala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

Miesto činu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ján má už desiatky rokov trvalé bydlisko na adrese detského domova v Kysuckom Novom Meste. Prepadávať zlatníctva však mal aj v minulosti výhradne v hlavnom meste. Zaujímavé je, že muž s rovnakým menom figuroval v dvoch prípadoch lúpeží, ktoré sú označované za jedny z najväčších v histórii prepadov zlatníctiev na Slovensku.

K prvej došlo ešte v roku 1999 na Krížnej ulici v Bratislave. Maskovaný páchateľ tam vylúpil klenotníctvo Sheron Gold a ukradol šperky za vyše 27 miliónov slovenských korún. Druhá sa odohrávala v pobočke rovnakého zlatníctva na Námestí  Martina Benku. Odtiaľ si páchateľ odniesol tovar za viac ako 16 miliónov slovenských korún. Polícia Jána K. dolapila pár mesiacov po druhom prepade a neskôr bol odsúdený na 13 rokov väzenia. Otázkou ostáva, či ide o toho istého muža, ktorý na Obchodnej ulici v Bratislave zastrelil zlatníka, alebo je to len náhodná zhoda mien.

V zlatníctve na Obchodnej ulici v Bratislave došlo v stredu pri lúpežnom prepadnutí k streľbe. Obvinený muž vošiel v čase okolo 17:00 do obchodu, kde sa v tom čase nachádzal 66-ročný Tagvor a jeho o tri roky mladšia manželka Rozaliya, obaja občania Arménska. Pod hrozbou použitia samopalu (škorpión vzor 61) od nich žiadal šperky a peniaze.

Miesto činu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Následne za dosiaľ presne nezistených okolností obvinený vystrelil na poškodeného 66-ročného muža a 63–ročnú ženu," povedala Považanová. Mužovi spôsobil strelné poranenie nohy a ruky, ktorým aj napriek úsiliu záchranárov na mieste podľahol. O tri roky mladšia žena utrpela strelné poranenie ruky a zadnej sedacej časti tela. Podozrivého muža policajti v priebehu niekoľkých minút zadržali. Polícia spracuje pre prokurátora podnet k podaniu návrhu na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby. Ján K. sa pri incidente tiež zranil a skončil v nemocnici, odkiaľ ho podľa informácií Tv Markíza vo štvrtok previezli do policajnej cely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu