Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kriminálna agentúra vlani obvinila 638 ľudí

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyšetrovatelia z Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) minulý rok obvinili 638 ľudí. S návrhom na podanie obžaloby ukončili 160 spisov. Kriminálna agentúra funguje približne rok, vznikla zlúčením Úradu boja proti organizovanej kriminalite a Úradu boja proti korupcii.

Policajti sú v NaKA rozdelení do štyroch národných jednotiek – protidrogovej, protikorupčnej, protizločineckej a národnej jednotky finančnej polície. "Výrazne sa aktivizovala finančná polícia," zhodnotil policajný prezident Tibor Gašpar na stretnutí s novinármi, kde prezentoval výsledky agentúry. Policajný šéf chce v najbližšom období zlepšiť analytické činnosti. Kriminálna agentúra už má schválené logo, je v ňom hlava vlka.

Za korupciu stíhali policajti z NaKA vlani 104 ľudí. Podarilo sa im objasniť trestné činy prijímania úplatku, pri ktorých žiadané úplatky predstavovali 880 350 eur, reálne si páchatelia prevzali v týchto prípadoch vyše 730-tisíc eur. Odhalili aj prípady podplácania, keď zdokumentovali ponúkané úplatky vo výške takmer 900-tisíc eur, z toho reálne odovzdali 420-tisíc.

V oblasti násilnej kriminality vyšetrovatelia kriminálnej agentúry obvinili 13 ľudí za šesť úkladných vrážd. Jednou z nich bola brutálna vražda taxikára v Liptovskom Mikuláši z polovice decembra. Obvinenia padali aj za ďalšie vraždy, vrátane prípadov z 90. rokov minulého storočia, ktoré sa spájajú so zločineckou skupinou sýkorovcov.

Členom tejto skupiny bolo podľa polície preukázaných desať vrážd, napríklad Deáka, Holuba, Diničovcov či Pála. Národná finančná jednotka NaKA je súčasťou tímu Daňovej kobry. Ich prácou sa vlani podarilo podľa vedenia polície zachrániť pre štátny rozpočet približne 59,3 milióna eur, ktoré si rôzne firmy neoprávnene žiadali ako vrátené DPH.

Za drogy obvinili vyšetrovatelia NaKA 82 osôb. Pre slovenskú drogovú scénu je podľa policajtov typické pestovanie marihuany a výroba pervitínu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu