Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trest za korupčný lobing: Tri roky podmienečne a pokuta 3 000 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sxc.hu )

BANSKÁ BYSTRICA - Podmienečný trest odňatia slobody na tri roky a peňažný trest tritisíc eur za korupciu uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu pre 28-ročného Zoltána Jakusa z Gabčíkova. V prípade Jakus vystupoval ako lobista, ktorý prevzal úplatok päťsto eur pre známeho úradníka na Obvodnom úrade životného prostredia v Dunajskej Strede.

Prípad sa začal podaním žiadosti o písomné vyjadrenie podľa zákona o odpadoch, ktorú na Obvodný úrad životného prostredia v Dunajskej Strede podal istý Štefan. Po vybavenú žiadosť prišiel jeho kamarát Juraj. Ale príslušný úradník si od Juraja vyžiadal mobilný telefón a zavolal Zoltánovi Jakusovi.

Ten sa následne s Jurajom stretol a oznámil mu, že za bezproblémové vydanie písomného vyjadrenia bude musieť zaplatiť úradníkovi jednorazový poplatok „dve plachty“, čo predstavovalo dvetisíc eur. O tri dni lobista Jakus od Juraja prevzal päťsto eur. Tým spáchal zločin prijímania úplatku a urobil to pre osobu, ktorá je verejným činiteľom. 

Vyžiadanie a prijatie úplatku Jakus priznal a oľutoval. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú senát schválil. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. 

Trest odňatia slobody uložil súd s podmienečným odkladom na tri roky. Počas nej sa musí Jakus podrobiť probačnému dohľadu súdu a absolvovať program sociálneho výcviku alebo iný výchovný program. Ak by peňažný trest nezaplatil, pôjde na šesť mesiacov do väzenia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu