Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší člen podsvetia si pustil ústa na špacír: Hrozba smrti a kšefty z basy!

Juraj Billik alias Čapatý Zobraziť galériu (3)
Juraj Billik alias Čapatý (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

PEZINOK - Prehovoril ďalší človek z mafiánskeho prostredia. O praktikách v podsvetí hovoril na včerajšom súde svedok Juraj Billik. Rozrečnil sa o detailoch ako fungovali praktiky na ulici. Rozprával aj o Rólandovi Zdichavskom, ktorý figuruje vo viacerých známych kauzách a je na zozname „sýkoriek“. Svedok si nedával servítku pred ústa, informoval o konkrétnych činoch, sumách, ale aj o tom, ako blízko je medzi údajnými mafiánmi smrť.

Skutky, ktoré Rólandovi Zdichavskému alias Rolovi obžaloba pripisuje sú okrem založenia, zosnovania a podporovanie zločineckej skupiny aj zločin vydierania a zločin podvodu. Rolovo meno figuruje na mafiánskych zoznamoch pod hlavičkou sýkorovcov. V minulosti bol obžalovaný  v prípade vydierania účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka a v súčasnosti čelí obvineniu v prípade vraždy ďalšieho z bossov sýkorovcov Petra Čongrádyho alias Čongyho, ktorý nastúpil po Miroslavovi Sýkorovi.   

Na včerajšom súde sa rozrečnil právoplatne odsúdený člen zločineckej skupiny sýkorovci Juraj Billik alias Čapatý, ktorý si odpykáva 8-ročný trest vo väznici v Banskej Bystrici. Odsúdený je dôležitým svedkom vo viacerých kauzách, okrem iného aj v prípade vraždy podnikateľa Romana Deáka z roku 1999.

Juraj Billik a Roland
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Rozbroje medzi sýkorovcami a piťovcami

Čapatý na súde priznal, že poskytoval ochranu obžalovanému Rólandovi Zdichavskému. Keby tak neurobil, obžalovaný by podľa jeho slov mohol dopadnúť oveľa horšie ako teraz čeliť obžalobe. V zuboch ho totiž údajne mali konkurenční piťovci, od ktorých sa odlúčil.

Na včerajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Juraj Billik vypovedal v postavení svedka o fungovaní údajnej zločineckej skupiny sýkorovcov, ako aj o vzťahu k obžalovanému.

Sympatizant so značkou sýkorovci

Počas výsluchu spomínal na svoje pôsobenie, postavenie a úlohu, ktorú plnil u sýkorovcov. S obžalovaným bol kamarát: „Rolo sympatizoval so značkou sýkorovci,“ uviedol na súde svedok Čapatý a ďalej dodáva: „Začal s nami chodiť, odkedy skončil s piťovcami. Neregistroval som ho ako člena skupiny. Chránili sme ho. Bol veľmi šikovný, vedel peniaze zarobiť. Keď ich zarobil vždycky šéfovi niečo doniesol. Aj mne niečo dal.“   

Čapatý, ako sám uviedol, bol v postavení zločineckej skupiny priamo pod šéfom Róbertom Lališom, plnil všetky jeho úlohy a požiadavky. Sám sa na súde nazval, že bol „dievča pre všetko“. Okrem toho mu robil aj ochrankára: „Za pôsobenie v skupine som dostával aj výplatu. Najprv to bolo 15tisíc korún, to som ešte dostával od Sýkoru, potom sa to zvyšovalo a skončilo to, už keď boli eurá. Niektorí dostávali 1000 eur, iní 1330 eur, ja som dostával 1500 eur. Výplaty boli z peňazí, čo sa vyzbierali z výpalného z podnikov. Peniaze som rozdeľoval ja s Lališom, niektorých som aj ja vyplácal,“ opisoval hierarchické usporiadanie fungovania zločineckej skupiny odsúdený.

Juraj Billik a Roland
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

„Akoby sa Rolo k nám členil, ale nebol členom skupiny sýkorovci, mal našu ochranu, inak by mu piťovci ublížili. Zavolali mi, aby som sa ho vzdal. To bolo jasné, že ho chceli zlikvidovať. Mali ho v zuboch a nedopadol by dobre. Rolo sa na nich vykašľal, vedel zarobiť peniaze. Oni sa vždy pri ňom priživili, odišiel od nich a začal chodiť so mnou,“ vysvetľoval pred senátom súdu Čapatý a ďalej dodal, že Rolo sa motal pri sýkorovcoch a to ho chránilo pred piťovcami: „Chránil som ho ja a slovo Róberta Lališa,“ dodal svedok.

Priznal, že majú stále vplyv

Počas takmer trojhodinového výsluchu svedok na súde niekoľkokrát uviedol, že s obžalovaným bol kamarát, o čom svedčilo aj to, že mu Rolo dával časť zo svojich zarobených peňazí. Raz to bolo 200 eur, inokedy 300, či 500 eur. Obžalovaný sa podľa svedka živil tým, že prenajímal zdedené byty, mal podnik v Slovnafte a dostával peniaze z taxislužby.

„Mal som spoločníka, s ktorým sme mali taxislužbu. Mali sme spolu päť áut. Môj spoločník prestal platiť lízingy. Roland mi doniesol dvoch chalanov, ktorí to zobrali, im som potom taxislužbu aj dal. Chlapci to celé rozbehli a taxislužba funguje dodnes,“ ozrejmil založenie a fungovanie taxislužby svedok Čapatý. Ako ďalej uviedol s firmou Taxi taxi má ústnu zmluvu, na základe ktorej mu mesačne terajší majitelia odvádzajú 1500 eur. Z týchto peňazí mesačne odvádza 450 eur Rolovi: „To platí stále a všetci sú spokojní,“ doplnil pred senátom súdu Čapatý.

Vražedné komando

Na otázku predsedu senátu, čo bolo cieľom sýkorovcov, svedok, odpykávajúci si osemročný trest, uviedol: „Cieľom skupiny bolo, že sa robilo výpalné, predávali sa drogy, prostitúcia a časť skupiny vykonávala likvidácie členov iných skupín, likvidácie na objednávku a tiež likvidácie vlastných členov.“ Nakoľko na súde prejednávaná vec sa netýkala vrážd, odsúdený len zopakoval, čo už pred vyšetrovateľom uviedol: „Komando, čo likvidovalo ľudí, tvorili Jozef R., Róbert L., Martin B., Jurij F., Ivan C., Peter H., Vlado C. a ja.“   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu