Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Študentky si opäť prejdú peklom: Kauzu profesora, ktorý ich sexuálne obťažoval, začnú nanovo!

doc. Jiří Polavka Zobraziť galériu (2)
doc. Jiří Polavka (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Obrovské prekvapenie na súde. Študentky si prejdú opäť peklom a budú vypovedať o nepríjemnostiach a obťažovaní ich učiteľa doc. Jiřího Polavku (67). Počas školy prežili sexuálne násilie, zvrátené nechutné narážky a v čase, keď by už mal pomaly padnúť rozsudok, si na všetko budú zas spomínať a nanovo vypovedať. Opätovne sa totiž začína súdny proces s ich pedagógom.

Na súde je už druhý prípad doc. Jiřího Polavku, ktorý od roku 1971 pôsobil na Katedre fyzikálnej chémie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Je obžalovaný zo sexuálneho násilia. Kauza sa ťahá už siedmy rok a vyzerá to tak, že ešte chvíľu potrvá, kým súd dospeje k zdarnému koncu. Na včerajšom pojednávaní bývalý vysokoškolský docent nesúhlasil s novým zložením senátu. Zmenilo sa kvôli tomu, že jeden z členov minulého roku zomrel a museli ho nahradiť. Proces je vytýčený na 9. decembra, keď sa bude pojednávať odznova.

Trestný čin sexuálneho násilia

V kauze sexuálneho zneužívania študentky svojim učiteľom sa už konalo, i keď súd nepojednával takmer dva roky. To zrejme nahralo do karát obžalovanému, lebo kvôli úmrtiu jedného z členov senátu, ktorého nahradil iný, mohol včera obžalovaný na súde žiadať o začatie nového procesu. Všetko, čo k tomuto prípadu odznelo doteraz, by tak malo odznieť ešte raz. V decembri bude nanovo vypočutá poškodená, ako aj svedkovia.

Podľa obžaloby zamkol docent svoju študentku v kabinete a mal neslušné narážky. Ešte v roku 2009 uviedli: "Dotýkal sa mojich pŕs, som sa ho snažila odtláčať, chcel ma na ústa bozkávať, potom ma zvalil na kreslo," hovorila s plačom študentka. V tom čase už bola vydatou matkou malého dieťaťa. Nakoniec sa vraj ukľudnil a požiadal ju, aby o tom nikomu nehovorila. Vtedy na súde boli prítomné aj ďalšie dve dievčatá, ktoré mali s Polavkom podobné skúsenosti, trestné oznámenie však nepodali.

Doc. Jiří Polavka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V tom čase pedagóg tvrdil, že si to vymysleli, no aj ďalší dvaja študenti ho vraj videli, ako sa o spolužiačku obtieral. Takisto jeden z jeho bývalých kolegov pripustil, že o podobných problémoch Polavku počul. Dlhoroční kolegovia vrátane prodekana ho však obhajovali, rovnako ako jeho manželka. "Som stopercentne presvedčená o jeho nevine," vyhlásila ešte v roku 2009.

Momentálne je na rade odznova vypočúvanie študentky, svedkov a znalcov. Súdny proces sa otvára nanovo, preto je rozsudok v nedohľadne. „To je najväčšia tragédia. Pretože vzhľadom na charakter kauzy, to bude veľká trauma najmä pre poškodené,“ uviedla pre Topky.sk prokurátorka.

Horúco na včerajšom súde

V úvode včerajšieho pojednávania dostal slovo obžalovaný. Vo svojom emotívnom prejave viackrát obvinil prokurátorku, že je vecne nepríslušná. Na jej adresu padlo však i slovo korupcia a o celej obžalobe povedal, že je pamflet. Sudca udelil prokurátorke v závere pojednávania slovo. V reakcii na obžalovaného uviedla: „Ide o znôšku nepravdivých tvrdení. Nikto ma nikdy neobvinil z korupcie, trvám na tom, moje svedomie je čisté,“ bránila sa prokurátorka.

Docent už raz pykal

Pre podobný prípad si Polavka už jeden trest odpykal. V novembri 2006 ho špecializovaný súd uznal vinným z prijímania úplatku. Tým je aj vyžadovanie sexu. Za zapísanie zápočtu do výkazu o štúdiu žiadal v roku 2006 od vtedy 24-ročnej študentky sexuálne rozptýlenie. Súd mu vtedy uložil trest dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Za zapísanie lepšej známky žiadal od externej študentky sexuálne aktivity. Tá však spolupracovala s políciou a konanie docenta nahrala na záznamové zariadenie.

Ak by ho Okresný súd Bratislava 1 právoplatným rozsudkom uznal vinným aj v druhom prípade, väzeniu by sa nemal vyhnúť a hrozí mu tak 5 až 10 rokov za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu