Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Doživotie: Rozsudok pre dvojnásobného údajného vraha Štefana Szabóa

Údajný vrah Štefan Szabó a manželka zavraždeného Tibora Kováča Zobraziť galériu (3)
Údajný vrah Štefan Szabó a manželka zavraždeného Tibora Kováča (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Doživotie. Tak znel včerajší rozsudok pre Štefana Szabóa, obžalovaného z dvojnásobnej vraždy mužov, od ktorých si údajne požičal peniaze. Na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku údajný vrah v záverečnej reči prehlásil, že je čestný občan, milujúci svoju rodinu a takýto skutok by nikdy nespáchal. Sudca mu však neuveril ani pol slova.

Štefan Szabó je obžalovaný z dvoch vrážd a nelegálneho držania zbraní. Zatkli ho po vražde Tibora Kováča z Holiar. Potom našli druhú mŕtvolu Andreja Wolfa v garáži jeho záhradnej chatky. Tá bola zabalená v igelite a ležala tam už dlho. Mužov podľa prokurátora zabil kvôli tomu, že im dlhoval peniaze. Podľa žalobcu je jednoznačne preukázané, že skutky spáchal. Sudca po vynesení doživotného rozsudku poukázal na to, že v prospech obžalovaného hovorili len jeho vlastné slová, všetky ostatné výpovede a dôkazy boli proti nemu. Sudca neuveril obhajobe, že Szabó skutky nespáchal. Rozsudok však nie je právoplatný, obžalovaný sa po jeho vynesení hneď odvolal na Najvyšší súd SR. Pred včerajším pojednávaním obžalovaný požadoval prepustenie z väzby, no tú mu súd zamietol.

Údajný vrah Štefan Szabó
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

„Srdcervúca“ záverečná reč obžalovaného

Súdny proces s obžalovaným Štefanom Szabóom je pomaly na konci. Podľa zákona  mal na včerajšom pojednávaní právo na svoju záverečnú reč. Začal emotívne a doslova hral na city: „Mám 45 rokov, 25 rokov som šťastne ženatý. Máme jedného syna. Jedno zamestnanie som mal 20 rokov a od roku 2000 som živnostník. Dlhé roky sa zaoberám chovaním býkov a ošípaných na spracovanie, výrobky predávam v Bratislave.“ Pokračoval vo vymenúvaní svojich pracovných aktivít. Spomenul, že 26 rokov zásoboval 36 predajní so zeleninou. Z Francúzska dováža kávu, ktorú predáva na Slovensku, Čechách a Ukrajine. Okrem toho vlastní 1300 kusov ovocných stromov, z plodov sa oficiálne vypaľuje alkohol. „Za to všetko môžem ďakovať manželke, ona sa zaoberala starostlivosťou o domácnosť a o syna, ja som sa venoval obchodom,“ hovoril Szabó a pokračoval: „Bol som obľúbený všade, kde som sa ukázal, nebol som agresívny, nevyhrážal som sa. Bol som sebestačný, mal som peniaze a nepotreboval som žiadne pijavice, ktoré neskoršie liezli na mňa,“ povedal s tým, že na ňom chceli niektorí ľudia zarobiť peniaze.

Vo svojich slovách sa venoval osobe zavraždeného Andreja Wolfa: „Poznal som ho 20 rokov. Na pôžičky ma naviedol on. Vedel, že som obchodoval, chcel ísť so mnou do môjho biznisu. Požičal mi peniaze, ale nikomu som nemal hovoriť, že tak robí za úroky. Trikrát mi požičal milión korún, úroky boli po 200 tisíc korún. Raz mi požičal dva milióny za úroky 600 tisíc korún. On určil podmienky aj nekresťanské úroky.“  Ďalej uviedol, že mal mesačný obrat milión až milión a pol korún, preto nemal problém Wolfa vyplatiť. Ako sa Wolf dostal na jeho pozemok do chaty a skončil zabalený v igelite, však vysvetliť nevie. Na to nadviazal aj sudca po vynesení rozsudku. Okrem iných, k dôkazom svedčiacim proti Szabóovi patrí aj lokalizácia mobilov. Tá dokázala, že sa v čase vraždy pohybovali spoločne. Sudca spomenul výpoveď jeho syna, ktorý čakal otca v aute a keď Szabó do auta nastúpil syn sa ho opýtal, čo sa stalo, lebo počul výstrel. Otec mu povedal, že nič, že sa musia ponáhľať do Bratislavy za prácou. Szabó bol, podľa synovej výpovede, úplne pokojný a v poriadku, na otcovi si nič nevšimol. Sudca poukázal na to, že dokázal zavraždiť inú osobu tak, aby ani jeho najbližší si nevšimol, že došlo k nejakej mimoriadnej udalosti. Podľa znalcov je osobnosť obžalovaného značne štruktúrovaná a práve kvôli tomu je resocializácia obžalovaného neprípustná. Podľa psychologických vyšetrení, ktoré znalec robil, je u obžalovaného obava recidívy. „Som zodpovedný občan, rešpektujem zákony SR, milujem svoju rodinu, takýmto skutkom by som nikdy nezasiahol do života inej rodiny. Či mi veríte, či nie, ja som vášho manžela nezabil,“ slová Szabó adresoval manželke nebohého Andreja Wolfa.   

Prokurátor ho obžaloval z úkladnej vraždy, poukázal na to, že peniaze použil na svoju rodinu. Na to Szabó v záverečnej reči reagoval: „Nemôžem za to, že takýto vysokovzdelaný človek nevie rátať. Mám desaťročné autá, ktorých hodnota nie je ani 3000 eur. Na barák mám hypotéku, ktorú platím už 23 rokov. Mám jedno nové auto BMV X6, napísané na firmu, pričom som zaplatil akontáciu a platím lízing. Také veci sa robia kvôli odpisom DPH.“

Obžalovaný sa vyjadroval aj k vražde Tibora Kováča, pričom stále trval na tom, že v jeho prípade išlo o nešťastnú náhodu. Podľa znalcov, na ktorých sa odvolával sudca, by bolo akýmkoľvek spôsobom nelogické predpokladať, aby sa pravák zastrelil ľavou rukou približne na vzdialenosť viac ako je dvojnásobná dĺžka hlavne. Znalkyňa vyvrátila tvrdenia, že k takému strelnému poraneniu mohlo dôjsť nešťastnou náhodou. Pitva jednoznačne preukázala cudzie zavinenie. „Súd preto dospel k záveru, že to bolo úmyselné konanie s úmyslom usmrtiť. Išlo o vopred uváženú pohnútku s majetkovým motívom,“ uviedol sudca.

Na súde obžalovaný citoval Tibora Kováča, ktorý pred ním povedal: „Ty nepoznáš moju ženu, je to harpia.“ Týmto chcel vyvrátiť slová Tiborovej manželky Adely Kováčovej, ktorá pred súdom povedala, že i keď boli v rozvodov konaní, s manželom sa rozhodli žiť opäť spolu. Sudca sa po vynesení rozsudku vyjadril aj k týmto slovám s tým, že ide o citovo chladného a do seba zahľadeného človeka, keď si dovolí v svojej záverečnej  reči osočovať manželku zavraždeného. Dodal, že v každom prípade mali spolu dve maloleté deti, ktoré jeho konaním prišli o otca. Sudca zdôraznil, že v záverečnej reči obžalovaného bolo od úvodu zrejmé zdôrazňovanie vlastných záujmov, vlastnej rodiny, vlastného statusu majetného človeka, ako to uviedol aj znalec. „Akoby ostatné osoby ustupovali do pozadia. Akoby mu chýbali akékoľvek prejavy empatie k iným ľuďom. Ako obžalovaný v záverečnej reči reagoval na Kováčovú, hovorilo tiež v jeho neprospech. Súd nemal akékoľvek pochybnosti dosiahnuť ochranu spoločnosti iným trestom ako trestom odňatia slobody na doživotie,“ uviedol sudca po vynesení rozsudku.

Údajný vrah Štefan Szabó
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Doživotný trest odňatia slobody s najvyšším stupňom stráženia

„Spáchal obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, prečin a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečin neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla. Za to sa odsudzuje na úhrnný trest odňatia slobody na doživotie. Na výkon trestu odňatia slobody ho zaraďuje do ústavu na výkon trestu  s maximálnym stupňom stráženia,“ odznelo v rozsudku.

Súd uložil povinnosť nahradiť Adele Kováčovej škodu vo výške 22 324, 40 eur. Poškodenej Helene Wolfovej  má nahradiť škodu vo výške 32 324,40 eur. Andrejovi a Martinovi Wolfovi má nahradiť škodu vo výške po 20 tisíc eur. Zo zvyškom nároku odkazuje poškodených na občiansky súd.

 Rozsudok nie je právoplatný. Štefan Szabó sa po jeho vynesení okamžite odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu