Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rezešová má domáce väzenie na dosah: Zo stiesnenej cely mieri do tohto prepychu!

Rezešovú čaká takýto luxus Zobraziť galériu (4)
Rezešovú čaká takýto luxus (Zdroj: int)

BUDAPEŠŤ - Štyri steny väzenskej cely vymení za luxusný apartmán. Eva Varholíková Rezešová má od posledného pojednávania veľký dôvod na úsmev. Doposiaľ neoblomná sudkyňa Ágnes Fülöp totiž pripustila možnosť, že by prominentná Košičanka mohla na rozsudok v prípade usmrtenia štyroch ľudí pri autonehode čakať namiesto cely v domácom väzení. Rezešovci jej už dokonca pre tento prípad v Budapešti pripravili apartmán v prestížnej štvrti s výhľadom na Dunaj a bohatými službami, ktorý jej odobrila aj polícia.

Rezešovej právnik Péter Novák počas stredajšieho pojednávania predložil sudkyni Ágnes Fülöp žiadosť o nahradenie vyšetrovacej väzby jeho klientky za takzvané domáce väzenie. Obsahovala súhlas polície, ktorá označila byt v centre Budapešti vyhliadnutý Rezešovcami za vyhovujúci. „Príbytok spĺňa všetky parametre na to, aby v ňom boli inštalované technické a elektronické prostriedky na snímanie pohybu obvinenej a boli dodržané pravidla domácej väzby,“ cituje denník Korzár vyjadrenie krajskej polície.

Pred komplexom sa nachádza súkromný jachtársky klub a prístav.
Zobraziť galériu (4)
Pred komplexom sa nachádza súkromný jachtársky klub a prístav.  (Zdroj: alberlet.hu)

O túto možnosť žiadal obhajca Košičanky v minulosti už niekoľkokrát a keďže sudkyňa všetky doterajšie prosby zmietla zo stola, všetkých prítomných prekvapila, keď na poslednom pojednávaní domáce väzenie pripustila. Rezešovej sa totiž po prečítaní žiadosti spýtala, či súhlasí s obmedzeniami, ktoré sú súčasťou domácej väzby a či by bola ochotná nosiť elektronický náramok so snímačom pohybu. Obžalovaná s vidinou lepších podmienok pochopiteľne súhlasila.

Domáca väzba v Maďarsku spočíva v tom, že obvinený na právoplatný rozsudok nečaká v cele, ale na konkrétnej adrese, ktorú počas pobytu nesmie opustiť. Ide teda len o čas, ktorý by za normálnych podmienok Rezešová trávila vo vyšetrovacej väzbe, nie vo výkone trestu. Budapeštiansky súd nemá lehotu, do ktorej musí o domácom väzení rozhodnúť a môže tak spraviť aj mimo hlavných pojednávaní. Nie je preto vylúčené, že obvinená Košičanka opustí mreže cely už tento týždeň.

Luxusný apartmán so súkromných jachtárskym klubom

Rodina Eve na domáce väzenie vybrala apartmánový byt v prestížnej budapeštianskej štvrti nazývanej Marina Part. Nachádza sa v jednej z poschodových budov Prestige Towers s výhľadom na Dunaj priamo za Duna Plaza, takmer najväčším nákupným centrom v Budapešti. Ako píše developer prepychovej stavby, apartmány sú na najvyššej úrovni a obyvateľom je poskytovaná široká škála služieb.

Z jednej strany Dunaj...
Zobraziť galériu (4)
Z jednej strany Dunaj...  (Zdroj: alberlet.hu)

Okrem súkromnej recepcie a 24-hodinovej bezpečnostnej služby, ponúka vlastné fitness centrum, saunu aj bazén, ktorý sa nachádza priamo pod balkónmi apartmánov. Potenciálnych zákazníkov lákajú aj na súkromný jachtársky klub, či služby štandardne ponúkané v luxusnejších komplexoch ako je žehlenie, upratovanie, čistiareň aj online objednávanie potravín. Jacuzzi vaňa a klimatizácia v byte je samozrejmosťou.

... z druhej bazén.
Zobraziť galériu (4)
... z druhej bazén.  (Zdroj: alberlet.hu)

Rezešová by mala byť "väznená" v jednom z trojizbových bytov, ktorého cena sa aktuálne pohybuje okolo 51,4 miliónov eur (približne 171 tisíc eur). Z necelých 20 metrov štvorcových stiesnenej cely sa tak razom ocitne v pohodlných 90 a pohľad na mreže vystrieda romantický výhľad na Dunaj. Ďalšou podmienkou domácej väzby je trvalý pobyt v Maďarsku, ktorý však milionárska dedička pravdepodobne pre luxus, ktorý ju čaká, s radosťou "pretrpí".

Veľký obrat v procese

V súdnom procese s Rezešovou môže dôjsť k obratu, konštatovala dnes maďarská komerčná televízia ATV. V reakcii na stredajšie pojednávanie na Súde pre okolie Budapešti televízia zdôraznila, že obhajca obvinenej požiadal v poslednej chvíli o nový znalecký posudok, ktorý by mal vykonať prominentný expert, bývalý predseda Komory súdnych znalcov Gábor Meleg. Ten vyhlásil, že je možné, že Slovenka za haváriu vinu nenesie.

Podľa Rezešovej začal automobil obetí náhlym manévrom predbiehať nákladné vozidlo, a preto došlo k nehode. Doterajšie expertízy to odmietali. Meleg vypočítal, že ak vodič Fiata Punto pri zmene jazdného pruhu trocha rýchlejšie otočil volantom - ako predpokladali znalci -, tak Slovenka mala menej času na reakciu a nehode nemohla zabrániť, ani keby bola bývala išla povolenou rýchlosťou 130 km/h.

Experti budú preverovať aj skutočnosť, či Slovenku nemohli pred nehodou oslepiť protiidúce vozidlá, čo mohlo tiež ovplyvniť jej reakčnú schopnosť. Viaceré médiá podčiarkli, že verdikt kvôli novej expertíze bude meškať - očakáva sa až koncom novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu