Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sudcom prihorieva: Vyšetrovanie kvôli úplatkom v kauze Salmanovovcov

Sergej Salmanov
Sergej Salmanov (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Nové vyšetrovanie podozrení z korupcie okolo podnikateľov Salmanovovcov bude smerovať aj voči konkrétnym sudcom, ktorí v minulosti rozhodovali v ich kauze. Informuje o tom denník SME. Potvrdila to v piatok špeciálna prokuratúra s tým, že trestné stíhanie je ešte iba na začiatku a obvinený zatiaľ nebol nikto.

"Pokiaľ získané dôkazy budú dostatočné na vznesenie obvinenia voči sudcom, bude sa voči nim postupovať ďalším zákonným spôsobom,“ povedala hovorkyňa Andrea Predajňová. Ešte v júni SME informovalo, že v kauze figuruje meno sudcu Vlastimila P., ktorý bol v čase ministrovania Štefana Harabina ako nominanta HZDS šéfom jeho služobného úradu. "Na ministerstvo nastúpil v júni 2007, krátko po tom, ako v spore o odškodné za čierny alkohol rozhodol v prospech firmy Sergeja Salmanova," píše sa v článku.

Polícia teraz vyšetruje podozrenia z uplácania sudcov práve v tomto prípade. Ide aj o ďalšieho sudcu z Krajského súdu v Bratislave. V spise sa tiež spomína meno sudkyne, cez ktorú údajne Salmanovovci „zabezpečovali veci“. Jej dcéru zamestnali v roku 2007 vo svojej firme. Všetci títo sudcovia sú podľa SME naďalej vo funkciách. Spomínaná sudkyňa v roku 2011 rozhodovala v prospech Harabina v spore s denníkom SME. Priznala mu náhradu nemajetkovej ujmy vo výške milión korún. Medzičasom sa dostala na Najvyšší súd. Jej dcéra je teraz podľa majetkového priznania za minulý rok vyššou súdnou úradníčkou. Sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda pred týždňom v rozhovore pre SME vyhlásil, že okolo Harabina sa grupuje časť jeho kolegov, ktorí berú úplatky. Harabin mu odkázal, že ak má také podozrenia, nech podá trestné oznámenie. Združenie sudcov Slovenska chce teraz voči Paludovi za jeho vyjadrenia konať, hrozí mu disciplinárne stíhanie. Svoj výrok Paluda v piatok nechcel konkretizovať. Postup združenia ho neprekvapil. "Mňa idú riešiť, a vôbec sa nezaoberajú podstatou problému. Lepšie vysvedčenie im nikto nemohol dať,“ povedal. 

V najbližších dňoch budú súdy posudzovať žiadosť Sergeja Salmanova o prepustenie z väzby. "Najvyšší súd zároveň rozhoduje o mimoriadnom dovolaní v kauze čierneho alkoholu, kde Salmanovova firma NASK vysúdila nárok na odškodné takmer 30 miliónov eur," informuje denník SME. Harabin v piatok reagoval na sudkyňu Zuzanu Ďurišovú, ktorá v rozhovore pre SME opísala nevraživosť medzi jeho prívržencami a kritikmi na Najvyššom súde. Napätie podľa Harabina neexistuje. Zároveň však potvrdil Ďurišovej slová, že niektorí sudcovia sa s kolegami ani nezdravia. Podľa neho však ide práve o tých, čo sú proti nemu. "Ja sa ženám bez rozdielu od zapisovateliek, asistentiek po sudkyne a starším kolegom pozdravím vždy ako prvý a pozdravím a odzdravím každému nielen na súde,“ dodal Harabin, ktorý nedávno na pozdrav bozkával premiéra Roberta Fica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu