Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozor na podvodníkov: Žena vylákala od dôchodkyne takmer 4000 eur

Veľký pozor na podvodníkov
Veľký pozor na podvodníkov (Zdroj: SITA)

DUBNICA NAD VÁHOM - Veľký pozor si treba dávať na volajúcich, ktorí v telefóne vystupujú pod rôznymi postavami a lákajú od vás peniaze na všakovaké poplatky, či horekujú a žiadajú od vás požičať peniaze, s tým že sú vaši vnuci, priatelia, či iné príbuzné osoby. Prípad, po telefóne okradnutej ženy, sa stal aj tento týždeň v Dubnici nad Váhom. Podvodníčka vylákala od dôchodkyne takmer 4000 eur.

Polícia dostala hlásenie o ďalšom prípade, keď dôverčivá staršia žena naletela podvodníčke, ktorá ju cez telefón pod rôznymi zámienkami obrala o nemalú sumu peňazí.

Vyšetrovateľka trenčianskych kriminalistov obvinila z prečinu podvodu 46-ročnú ženu z Dubnice nad Váhom. Obvinená totiž postupne od minulého roka doteraz volávala 64-ročnej žene. „V telefóne zmenila tón hlasu a vystupovala raz ako Juraj, inokedy ako prokurátor alebo sudca z Bratislavy. Pod rôznymi zámienkami lákala od dôverčivej staršej ženy peniaze. Raz to boli poplatky do fondu opráv bytu, potom za zaslanie peňazí, ktoré však nikdy zaslané neboli, inokedy sa vyhrážala väzením." spresňuje hovorkyňa trenčiansky policajtov Elena Antalová.

Od dôverčivej ženy podvodníčka od minulého roku postupne vylákala najmenej 3.800 €. Poškodená si peniaze požičiavala od rôznych nebankových inštitúcií a následne ich odovzdávala obvinenej. Podvodníčka je obvinená z prečinu podvodu. Súd rozhodne o jej treste. Obvinenej v prípade preukázania viny hrozí v zmysle zákona trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Antalová konštatuje: „Máme veľa prípadov, keď ľudia naletia rafinovaným podvodníkom, ktorým sa podarí od dôverčivých alebo neznalých osôb vylákať rôzne sumy peňazí.“ Ako dodáva, najčastejšie ide o rôzne podvody vylákania peňazí prostredníctvom telefónu, kde sa volajúci predstaví ako príbuzný, kamarát alebo ako predstaviteľ štátnej inštitúcie či firmy. „Máme hlásené prípady aj internetových podvodníkov. Napríklad počas majstrovstiev sveta v hokeji sme zaznamenali prípady, keď si ľudia na poslednú chvíľu kúpili lacné zájazdy do miest konania majstrovstiev. Samozrejme nikde sa nedostali, išlo o podvod. Cena totiž bola taká nízka, že nepostačovala pokryť ani letenku, no podvodníci sa obohatili aspoň o túto sumu.“ Antalová dodáva, že takéto prípady, ak u poškodených nepresiahnu sumu 266 eur, sa realizujú ako priestupok proti majetku.

Skutočne teda platí, že za kvalitu si treba naozaj priplatiť, lebo prax bohužiaľ dokazuje, že ak sa niekedy tešíme z toho, že sme lacno nakúpili, nemáme ani tovar, ani peniaze.

„Polícia opakovane upozorňuje ľudí, aby neboli dôverčiví a nedávali svoje peniaze cudzím osobám. Fantázia podvodníkov nepozná hranice a zvlášť starší ľudia sú ľahkým terčom rôznych podvodníkov.“ varuje Antalová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu