Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Policajné razie v niekoľkých krokoch: Rady, čo robiť, keď vás prekvapia kukláči!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, ÚOU, archív)

BRATISLAVA - Naposledy búrlivo diskutované policajné akcie ako streľba na auto plné študentov na diaľnici či razia v rómskej osade v Moldave nad Bodovou vyvolali búrlive debaty o tom, či naši muži zákona zasahujú adekvátne. Obyčajný človek len ťažko posúdi, či policajti skutočne zasahujú primerane, alebo prekračujú svoje kompetencie. My vám preto prinášame presné postupy policajných zásahov, ktoré musia byť striktne dodržiavané a tiež rady, ako sa v podobných situáciach zachovať.

Keď vás kukláči prekvapia doma, nepanikárte

Policajti alebo tzv. kukláči môžu ku vám domov "vtrhnúť" napríklad v prípade, že je ohrozený život či zdravie človeka, alebo ukrývate zločinca, ktorý sa odmieta dobrovoľne vydať do rúk zákona. Domov si však tiež chodia po gaunerov, ktorých je potrebné zaistiť, zatknúť, zadržať či odprevadiť za mreže väzenskej cely.

Predtým ako u vás zaklopú, musia sa presvedčiť, že osoba, po ktorú si idú, sa v byte, resp. dome, naozaj nachádza. Následne zabezpečia všetky únikové cesty, ktorými by sa mohol prešmyknúť a až potom môžu pristúpiť k samotnému zásahu. Zaujímavosťou je, že takýto zákrok musia vykonávať vždy najmenej dvaja policajti. Osamote by vás preto strážca zákona zatýkať nikdy nemal.

Údajných mafiánov zabalili v ich bratislavských bytoch

Zásah proti mafiánom v BA

Čo (ne)robiť: Ak sa niekedy dostanete do situácie, že vám na dvere zaklopú kukláči, zachovajte pokoj a určite ich neignorujte. Títo chlapi sú na podobné zákroky pravidelne školení a preto nemá význam nikam utekať, ani vzdorovať. V tom horšom prípade by vás totiž neminulo obvinenie z útoku na verejného činiteľa, za ktoré hrozí nemalý trest.

Hromadné bitky sa často vymykajú kontrole

Ak dôjde k výtržnostiam na ulici, či na iných miestach, ktoré sú verejne prístupné (bufet, reštaurácia, diskotéka a pod.) a ich majitelia situáciu nezvládajú, nastupuje polícia. Pokiaľ ide o hromadnú ruvačku, k akým často dochádza nielen v osadách, muži zákona sa najprv snažia zaistiť najaktívnejších bitkárov, alebo ich komplicov, ktorí sa im postavia na odpor.

Policajti pri takýchto zásahoch majú právo od vás žiadať vysvetlenie - ako k výtržnostiam došlo, prečo ste sa do nich zapojili a pod. Tiež od vás môžu chcieť občiansky preukaz, alebo iný doklad, ktorý preukazuje vašu totožnosť, no môžu vás aj zaistiť či v neposlednom rade použiť proti vám donucovacie prostriedky.

Hromadný protest Gorila v Bratislave - Provokovať sa nevypláca
Zobraziť galériu (4)
Hromadný protest Gorila v Bratislave - Provokovať sa nevypláca  (Zdroj: SITA)

O tom, či ich používajú adekvátne, sa po nedávnej razii v osade v Moldave nad Bodvou, pri ktorej malo utrpieť zranenia niekoľko desiatok obyvateľov, rozbehli búrlivé diskusie. Miestni hovorili o brutalite a žiadali zákrok dôkladne prešetriť. Ak by sa neprimeranosť zásahu potvrdila, muži zákona by šli proti svojím zásadám. "Polícia sa pri voľbe vhodného donucovacieho prostriedku vždy snaží dodržiavať zásadu primeranosti. Nepripustí, aby v súvislosti so zákrokom vznikla osobe bezdôvodná ujma, a aby prípadný zásah do jej práv a slobôd prekročil mieru nevyhnutnú na dosiahnutie účelu sledovaného služobnou činnosťou," vysvetľuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová

Čo (ne)robiť: V prípade, že sa stanete "členom" hromadnej bitky či iného výtržníctva a chcete sa vyhnúť problémom so zákonom, neostáva vám nič iné, ako poslúchnuť pokyny polície a nestavať sa im na odpor. V opačnom prípade sa môžete ocitnúť za mrežami policajnej cely a v horšom prípade aj s obvinením na krku.

Čo ak sa policajnému autu za vami rozsvieti na streche nápis STOP

Verejnosť pobúril aj nedávny prípad, kedy policajti strieľali na diaľnici D2 po aute plnom študentov, pretože sa domnievali, že v ňom môže sedieť muž podozrivý z dvojnásobnej vraždy. Špekulovalo sa o tom, či k chybe došlo na strane polície, alebo mladého vodiča. Skupinka študentov, no najmä ich rodičia boli zásahom zhrození a podali trestné oznámenie.

Polícia však tvrdí, že postupovala správne a vysvetlila aj prečo. "Vo chvíli, keď sa policajti k vozidlu začali približovať, vodič pridal plyn a začal s vozidlom z miesta unikať," opísala vtedy bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Podľa študenta však vtedy na mieste vládol zmätok a on nevedel, že muži zákona chcú zastaviť práve jeho.

Aby ste sa podobným nedorozumeniam v budúcnosti vyhli, zapamätajte si, ako sa v takýchto situáciách zachovať. Pokiaľ chce policajt auto zastaviť, dáva znamenie zdvihnutím ruky, zdvihnutým zastavovacím terčom, alebo červeným svetlom, ktorým pohybuje v hornom polkruhu. Ak chce zastavovať z idúceho auta, môže pokyn dávať kývaním ruky zvisle hore a dolu, vysunutým zastavovacím terčom, alebo rozsvietením nápisu stop umiestneného na aute. Znamenie môže zdôrazniť aj spustenými majákmi.

Policajné razie v niekoľkých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: poprad24)

Tieto pokyny nemusí dávať len v prípade, že sa nachádza pred zastavovaným autom, ako sme vo väčšine prípadov zvyknutí, ale aj pri zastavovaní auta idúceho pred ním. V takejto situácii však musí mať vždy spustené majáky.

Čo (ne)robiť: Ak si nie ste istý, že polícia zastavuje práve vaše auto, je vždy lepšie pre istotu zastaviť, ako pokračovať v jazde. Pokiaľ totiž výzvy polície odignorujete, hrozí vám pokuta od 60 až do 600 eur, prípadne zákaz šoférovania na 2 roky.

Razie kukláčov v baroch a na diskotékach

Policajné akcie nie sú zriedkavé ani v zábavných podnikoch či pohostinstvách. Policajti tam pátrajú po hľadaných osobách, drogách či zbraniach v nelegálnej držbe. O tom, že v bare, v ktorom práve popíjate, došlo k policajnej razii sa dozviete tak, že sa rozsvietia svetlá a prestane hrať hudba. Vtedy treba zachovať pokoj, jeden z mužov zákona v uniforme najprv všetkých vnútri oboznámi s tým, že ide o policajný zásah. Od tej chvíle sú všetci  povinní riadiť sa pokynmi polície. Ďalšou výzvou je, aby všetci ostali stáť a nerozprávali sa medzi sebou. Vtedy na "scénu" pripochodujú kukláči , ktorí kontrolujú doklady totožnosti a policajné psy medzitým vyčuchajú drogy, prípadne zbrane.

Policajné razie v niekoľkých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Čo (ne)robiť: V tomto prípade tiež platí zlaté pravidlo - riadiť sa pokynmi polície. Po výzvach určite nevstávajte od stolov a nepohybujte sa po priestore baru, či diskotéky. Ľuďom pri takýchto situáciách dodáva odvahu alkohol či drogy a snažia sa odviesť pozornosť či dokonca ujsť. Vtedy policajti zakročia, aby nebol narušený priebeh akcie.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu