Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vražda poslanca Rakovského (†29): V nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste?

Marek mal v aute uhorieť zaživa Zobraziť galériu (6)
Marek mal v aute uhorieť zaživa (Zdroj: Tip čitateľa, ziar.sk)

ŽIAR NAD HRONOM - Motív neznámy, páchateľ tiež. Žiar nad Hronom sa ešte ani nestihol spamätať z úkladnej vraždy miestneho poslanca a advokáta Mareka Rakovského (†29) a už sa vynárajú prvé špekulácie o jej motívoch. Jednou z nich je aj možnosť, že sa úspešný muž pôvodom z Trenčína len ocitol v nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste a výbušnina nastražená pod sedadlom jeho Passatu bola adresovaná niekomu úplne inému.

Násilná smrť mladého poslanca je ako vystrihnutá z prípadov mafiánskych vrážd. Jeho Passat v utorok krátko pred deviatou na ulici M. R. Štefánika pohltili plamene po tom, čo explodovala pravdepodobne výbušnina nastražená pod sedadlom vodiča. Podľa svedkov z miesta auto najprv nadhodilo, vyšľahli z neho plamene, prešlo ešte asi 50 metrov a zastavilo na trávniku v tesnej blízkosti základnej školy.

Po výbuchu v sedadle ostala diera a trosky auta boli rozmetané po ulici až 10 metrov od miesta. Niektoré dokonca poškodili fasádu neďalekého paneláku. "Bývam 50 metrov odtiaľ, som spal a som si myslel, že sa zrútil panelák oproti," opísal ohlušujúcu explóziu náš čitateľ Tomáš. Na miesto okamžite vyrazili hasiči, no mužovi v aute už nebolo pomoci. "Na mieste vodiča bolo nájdené obhorené telo," povedal hovorca banskobystrických hasičov Erik Piater.

Vražda poslanca Rakovského (†29):
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

To, že telo zničené požiarom patrí naozaj poslancovi Marekovi Rakovskému, polícia zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Miestni obyvatelia i jeho najbližší však už tušia, že nie je medzi živými. "Auto je na 100 percent jeho," povedal v utorok hovorca mesta Martin Baláž. "Som zdrvený, neviem to pochopiť. Boli sme kolegovia aj priatelia," povedal pre Topky poslanec zo zastupiteľstva Michal Žurav.

Špekulácie o motíve úkladnej vraždy

Rakovský necelé dva roky pracoval ako advokát, preto sa objavili domnienky o tom, že by mohla násilná smrť súvisieť s jeho prácou. Podľa známych sa však nepúšťal do žiadnych riskantných káuz a pracoval v oblasti občiansko-právnych sporov. Pred utorňajším útokom vraj nič nenasvedčovalo tomu, že by mal nejaké problémy.

Avšak podľa informácií, ktoré priniesol denník Plus jeden deň, sa mladý poslanec stretával s pochybnými kamarátmi. Jednému z nich mal požičiavať auto a nastražená bomba preto mohla byť určená práve jemu. Túto verziu vyvráti či potvrdí až analýza DNA, po ktorej bude totožnosť muža uhoreného v aute definitívne známa. Polícia prípad rieši ako úkladnú vraždu a požiadala o pomoc aj verejnosť. "Kto výbuch videl, alebo má v súvislosti s ním informácie, nech sa obráti na políciu osobne, alebo poskytne informácie na čísle 158," informovala policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Výbuch auta v Žiari nad Hronom

Podoba s vraždou podnikateľa v Martine

Spôsob, akým bol pravdepodobne zavraždený Rakovský sa podobá na prípad zo septembra 2011, kedy na bombu pod sedadlom auta doplatil aj martinský podnikateľ Martin Korchan (†30). Z jeho luxusného BMW X3 sa ho vtedy hasičom podarilo vytiahnuť, no zraneniam po prevoze do nemocnice podľahol. Polícia vtedy rovnako ako v prípade žiarskeho poslanca vyšetrovala útok ako úkladnú vraždu. Korchan mal mnoho podnikateľských aktivít, známy však bol najmä v súvislosti s predajom počítačov. Podľa známych išlo o workoholika, ktorý svojej práci obetoval takmer všetok voľný čas. V tom čase sa špekulovalo aj o tom, že ho mohli odstrániť konkurenti v biznise.

Vražda poslanca Rakovského (†29):
Zobraziť galériu (6)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu