Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Matka obvineného z krádeží bankomatov hovorila o skrýši so 150 000 eurami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vysvetlenie, prečo v skrýši v rodinnom dome matky obžalovaného v kauze krádeží bankomatov bolo 150.000 eur, považuje prokuratúra za nedôveryhodné. U matky Jána G. sa našla hotovosť, o ktorej nevedela. Pred súdom tvrdila, že ako rodina mali dosť peňazí z podnikania. Peniaze v skrýši podľa nej boli synove, ktoré dostal od otca. Povedala to na dnešnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava 1.

"Podľa môjho názoru ich vysvetlenie pôvodu tých peňazí aj spôsobu, akým boli uskladnené, pôsobili vyslovene nedôveryhodne a prokuratúra je toho názoru, že mali pôvod v trestnej činnosti krádeží bankomatov," povedal prokurátor generálnej prokuratúry Jozef Kandela. Či išlo o peniaze ukradnuté z bankomatov, podľa neho nie je možné zistiť podľa číselných označení bankoviek. Ján G. na súde povedal, že peniaze dostal od otca najskôr v českých korunách, zamenil ich na eurá a odložil do skrýše.

Vypovedať dnes malo viac ako 20 svedkov, no prišli len štyria. Medzi nimi bývalý policajt, ktorý zo zboru odišiel po tom, ako dostal podľa svojich slov lepšiu ponuku od Romana Paulusa. Mal mu robiť ochranku, pretože sa bál o život. Paulus je dôležitým svedkom v tejto kauze, ktorý môže podľa prokuratúry objasniť, kto bol organizátorom trestnej činnosti.

Paulus si v súčasnosti odpykáva 25 rokov za vraždu kontroverzného podnikateľa Jozefa Kaciana. Informácia o tom, že spomínaný policajt informoval páchateľov o pohybe hliadok, sa podľa Kanderu objavila v spise, ale nepodarilo sa to preukázať.

V tomto prípade obvinili päť mužov, ktorí mali ukradnúť deväť bankomatov na západe Slovenska spolu s 280.000 eurami. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch, či zariadení budov sa však šplhá ešte vyššie. Obvinení Ján G., Martin K. a ďalší Martin K. sú stíhaní väzobne, na dnešné pojednávanie ich predviedla justičná stráž. Obvinení Marek D. a Peter T. sú na úteku. Najbližšie pojednávanie bude v júli, vypovedať by mal Paulus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu