Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Colníci od začiatku roka zhabali falzifikáty svetových značiek za vyše 10 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Colníci za prvý štvrťrok zhabali falzifikáty značkových vecí za 10 021 252,16 eura. Napodobeniny značiek sú z importu, teda boli zachytené skôr, ako sa dostali na slovenský a tým aj európsky trh.

"Celkovo sme na importe zachytili 106 630 výrobkov," informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Ako uviedla, najčastejšie zneužívanými značkami na domácom trhu sú Adidas, Salomon, Burberry, Nike či Marvel. Pri dovoze zo zahraničia sa colníci najviac stretávajú so značkami Tommy Hilfiger, Louis Vuitton či Burberry.

Najčastejšie boli ako napodobeniny značiek zachytené textilné výrobky, hračky, obuv, ale aj konfekčné doplnky a spotrebný tovar. Najrozsiahlejšie podvody sa dlhodobo robia s tabakom a tabakovými výrobkami. "Porušovanie práv duševného vlastníctva spôsobuje značné hospodárske ujmy a rastúci počet falšovaných výrobkov zároveň predstavuje hrozbu pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov," zdôraznila Macíková. Slovenskí colníci sa podľa nej môžu za posledné roky pochváliť väčším počtom odhalených falzifikátov. V oblasti boja proti falšovaniu a autorskému pirátstvu vznikla na Slovensku v roku 2011 na podnet Európskej únie medzirezortná komisia. V tomto koordinačnom a odbornom orgáne má svoje zastúpenie aj Finančné riaditeľstvo SR. Podľa hovorkyne finančnej správy najväčším zdrojom výrobkov porušujúcich práva duševného vlastníctva ostáva Čína - produkuje až 85 % zo všetkých falšovaných výrobkov. Podľa odhadov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa predpokladá nárast hodnoty falšovaného a pirátskeho tovaru na 1,77 bilióna USD ročne.

Dnešný deň je Svetovým dňom duševného vlastníctva. Pred 43 rokmi práve v tento deň začal platiť Dohovor o zriadení Svetovej organizácie duševného vlastníctva a práve na podnet tejto organizácie sa 26. apríl stal aj Svetovým dňom duševného vlastníctva. Svetový deň duševného vlastníctva podporuje Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO) a po prvý raz sa oslavoval v roku 2001. Má pripomenúť práva ochrany intelektuálnych výkonov umelcov, vynálezcov a inovátorov vo forme patentov, ochranných značiek, autorstva dizajnu a copyrightu umeleckých diel. V rámci neho sa organizujú rôzne akcie a kampane s cieľom zvyšovať verejné povedomie o úlohe duševného vlastníctva v každodennom živote. Podrobnosti o tohtoročnom Svetovom dni duševného vlastníctva možno nájsť na webstránke Svetovej organizácie duševného vlastníctva (World Intellectual Property Organization, WIPO) - http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2013/. Svetová organizácia duševného vlastníctva alebo WIPO je organizácia v sústave OSN na ochranu priemyselného vlastníctva a práv autorov literárnych a umeleckých diel. Aktuálne má 185 členských štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu