Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súd oslobodil prokurátora z korupcie, policajt s 5-ročným trestom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEZINOK - Bývalého policajného vyšetrovateľa z Trebišova Ondreja M. dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) odsúdil za korupciu na päť rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Okrem toho dostal peňažný trest 1200 eur a zákaz pracovať ako policajný vyšetrovateľ na päť rokov. Prokurátora Štefana L., ktorý bol obvinený v tom istom prípade, súd spod obžaloby oslobodil. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý bol stíhaný," zdôvodnil oslobodzujúcu časť rozsudku predseda senátu. V tomto prípade ide už druhý rozsudok ŠTS. V novembri 2011 oboch obvinených uznal za vinných. Policajta vtedy odsúdil na 5,5 roka a prokurátora na päť rokov väzenia. Verdikt však Najvyšší súd (NS) SR zrušil a vrátil špecializovanému súdu na nové rozhodnutie. ŠTS sa v dnešnom rozsudku riadil rozhodnutím NS SR. Ten podľa zdôvodnenia predsedu senátu povedal, že špecializovaný súd nemôže prihliadať na výpoveď kľúčového svedka prípadu pre procesné pochybenie v prípravnom konaní. Súd tak stratil dôležitý dôkaz.

Trebišovský prokurátor Štefan L. podľa obžaloby v roku 2009 žiadal 700-eurový úplatok od obhajcu obvineného za to, že ukončí jeho trestné stíhanie. Bývalého policajného vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove Ondreja M. obvinili z troch skutkov. Údajne si vypýtal úplatky dovedna vo výške 800 eur za to, že bude konať v prospech obvinených. Súd ho však dnes odsúdil iba za prijatie jedného úplatku vo výške 200 eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

V prípade bude opäť rozhodovať NS SR. Prokurátor zo špeciálnej prokuratúry podal odvolanie pre oslobodenie Štefana L., v prípade Ondreja M. sa po rozsudku nevyjadril. Odvolanie podal aj bývalý policajt, obžalovaný prokurátor sa k tomu nevyjadril. Rovnako sa obaja obvinení odmietli k rozsudku vyjadriť pre médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu