Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z USA deportovali slovenského podvodníka: Dolapil ho Interpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Na päť rokov odňatia slobody za trestné činy podvodu a poškodzovanie veriteľa so škodou 1,3 milióna korún (43 152 eur) odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici ešte v roku 1997 podnikateľa inžiniera Gustáva Auera z Košíc. Hoci Auer spáchal trestnú činnosť v roku 1993, do výkonu trestu sa dostal až v tomto roku za pomoci Interpolu. Dovtedy sa zdržiaval v Spojených štátoch amerických, odkiaľ ho deportovali 17. januára. Uviedol to dnes vo veci činný sudca.

Auer spáchal skutky, za ktoré bol odsúdený, v júli 1993. V tom čase nemal podnikateľské oprávnenie, ale na základe inzerátov v tlači ponúkol istej firme v Košiciach, že za províziu zabezpečí dodávku tovaru, o ktorý mal záujem odberateľ v Prešove. Išlo o komponenty výpočtovej techniky ako monitory, tlačiarne, základné dosky, pevné disky a pamäťové moduly. Tovar v celkovej hodnote vtedajších vyše 2,2 milióna korún (73 027 eur) zohnal v spoločnostiach v Brezne a vo Zvolene. Dodávateľským firmám sa však preukázal bankovými príkazmi na úhradu dohodnutých čiastok, ktoré boli sfalšované.

Dodávateľovi techniky z Brezna napríklad predložil doklad o úhrade, na ktorom sumu 510 korún (17 eur) pozmenil na 510-tisíc korún (takmer 17 000 eur). Odobratý tovar mal v skutočnosti hodnotu sedemstotisíc korún (23 245 eur). Zo zvolenskej firmy odobral tovar za vyše 770-tisíc korún (25 672 eur), ale zaplatenie dokladoval podobným príkazom, na ktorom pôvodnú sumu 1 534 korún upravil rovnako ako v predošlom prípade na viac ako 1,5 milióna korún (takmer 50 000 eur). Zvolenčania však na podvod prišli a druhú časť dodávky tovaru stopli.

Pretože podnikateľ sa už v čase pojednávania zdržiaval v zahraničí, súd proti nemu konal ako proti ušlému. Vydal na neho zatykač a neskôr i rozkaz na dodanie do výkonu trestu. Interpol vypátral podvodníka v Spojených štátoch amerických, odkiaľ Auera deportovali letecky vo štvrtok 17. januára do Viedne. Odtiaľ ho rakúski policajti priviezli na hraničný priechod Jarovce-Kittsee, kde si delikventa s vysokoškolským titulom prevzali slovenskí policajti. Tí ho dopravili do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.
Podvodnému konaniu sa Auer údajne nevyhol ani v Amerike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu