Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zamestnanec Inšpektorátu práce zobral úplatok 50 eur: Dostal päť rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Na päť rokov odňatia slobody odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici bývalého inšpektora Inšpektorátu práce 50-ročného Miroslava H. z Podzámčoka v okrese Zvolen.

Uznal ho za vinného zo zločinu brania úplatku v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Inšpektor prijal úplatok 50 eur od majiteľa reštaurácie v Šiatorskej Bukovinke za to, že urobí protokol z kontroly zariadenia tak, aby v ňom neboli uvedené zistené nedostatky.

Zamestnanec banskobystrického Inšpektorátu práce v júli 2011 šiel na kontrolu reštaurácie Na terase v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec. Na základe anonymného oznámenia šiel preveriť, či v reštaurácii nepracujú ľudia „načierno“.

Po tom, ako vykonal kontrolu uzatvorených pracovných zmlúv , prevzal od majiteľa reštaurácie úplatok 50 eur s tým, že v protokole z kontroly neuvedie zistené nedostatky. Inšpektor sa s majiteľom stretol aj neskôr v Banskej Bystrici v istom reštauračnom zariadení. Majiteľ však už vystupoval ako agent a mal pri sebe aj označené peniaze, ale inšpektor už ďalšie financie od neho nepýtal.

Exinšpektor vyhlásil, že skutok nespáchal a celý prípad je vykonštruovaný. V záverečnej reči uviedol, že je za tým anonym, ktorý stojí za majiteľom reštaurácie a aj takto sa ho snaží znemožniť. Celá situácia okolo neho spôsobila v rodine stres, ktorého obeťou sa mohli stať i inšpektorova manželka a otec.
Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor i obžalovaný sa k nemu vyjadria v zákonnej lehote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu