Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Krkavčí rodičia mohli brať dávky na mŕtvu Lucku (†5) aj naďalej: Vieme, čo sa im stalo osudným!

Dievčatko našli v tomto byte, podozrivý je jej nevlastný otec Juraj
Dievčatko našli v tomto byte, podozrivý je jej nevlastný otec Juraj (Zdroj: Vladimír Labát, facebook)

BRATISLAVA – Alexandra H. (42) a Juraj H. (32), ktorí tri roky skrývali mŕtve telíčko svojej dcérky Lucky (†5), mali ružinovský byt obývať neoprávnene. Policajti teda v pondelok nezasahovali kvôli neustálym pripomienkam zo strany susedov na účet agresívneho otca, ale na popud súdu, ktorý na oboch vydal zatykač. O úplnej bezcitnosti krkavčích rodičov vypovedá aj skutočnosť, že na Lucku poberali rodinné dávky aj po jej smrti!

Polícia ešte v pondelok večer zadržala Alexandru H. a Juraja H. – rodičov malej malej Lucky, ktorej telíčko našli v ich byte na postieľke zahádzané vecami a zadebnené v jednej z izieb. Obaja okamžite putovali do policajnej cely ako podozriví. Z prvotných správ a výpovedí susedov vyplývalo, že policajtov na šialených manželov zrejme zavolal niekto z nich pre neustále nezhody.

Nám sa však podarilo zistiť pravý dôvod. Alexandra s manželom Jurajom bývali na Koceľovej ulici v prenájme. Majiteľovi Vladimírovi I. však zrejme nájom neplatili a podľa susedov si nerobili ťažkú hlavu ani z účtov za elektrinu. Do prípadu tak vstúpil súd. „OS Bratislava II dňa 6.10.2011 trestným rozkazom odsúdil obvinených z prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytového priestoru,“ povedal hovorca súdu Pavol Adamčiak. Dolapiť bezcitných rodičov sa tak podarilo len vďaka tomuto rozhodnutiu. Ak by tak nebolo, rodičia mohli skrývať mŕtvolku ďalších niekoľko rokov.

Matke Alexandre vyrubili 9-mesačný trest s odkladom na 2 roky a obvinený Juraj mal za mrežami stráviť 6 mesiacov. Manželia si však rozsudok neprevzali. Po jeho opakovanom doručovaní tak súd na oboch vydal v júni tohto roka zatykač. „Nakoľko si nepreberali zásielku s týmto rozhodnutím súdu, OS Bratislava II. dňa 21.06.2012 vydal príkaz na ich zatknutie,“ dodal Adamčiak.  

Otcovi Jurajovi, ktorý mal byť už v minulosti trestaný za týranie manželky, tak do registra pribudnú ďalšie zločiny. Za ten posledný však zrejme tak skoro väzenskú celu neopustí. Polícia ho zadržala ako podozrivého zo zabitia Lucky, ktorá je jeho nevlastnou dcérkou. „V tejto súvislosti začal vyšetrovateľ PZ trestné stíhanie vo veci zločinu zabitia,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Jednou z najväčších absurdít v otrasnom prípade je aj skutočnosť, že rodičia po smrti Lucky na ňu naďalej poberali rodinné dávky. Stačil im len jej rodný list. Ako je možné, že úrady si nič nevšimli? „Povinnosť predkladať každoročne potvrdenia preukazujúce nárok na prídavok vzniká až vo veku dovŕšenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa,“ povedal hovorca Ústredia PSVR Peter Zeman.

Či rodičia do tohto obdobia poberajú dávky nezákonne, ústredie zisťuje náhodnými kontrolami. Tie však „nie je možné vykonávať plošne pri každom jednotlivom prípade.“ Manželia Alexandra a Juraj tak zrejme využili túto dieru v systéme a dávky poberali aj napriek tomu, že dievčatko už bolo dávno mŕtve. Lucka, ktorá by mala dnes osem rokov, za normálnych okolností mala už minimálne rok sedieť v školskej lavici. To, že na povinnú školskú dochádku nenastúpila, pritom môže paradoxne oznámiť len samotná škola, do ktorej však zapísaná nebola. „Takéto oznámenie však úrad práce neobdržal,“ uviedol Zeman.

Posielali krkavčí rodičia falošné potvrdenia o školskej dochádzke, alebo žiadali o odklad plnenia povinnej školskej dochádzky? To sú otázky, na ktoré odpoveď bude známa už zrejme v najbližších dňoch. „Preverujeme, ako na tieto podnety úrad reagoval a ako postupoval pri ich riešení. Výsledok bude známy v priebehu 2 dní,“ informoval hovorca PSVR Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu