Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pohreb obetí masakru v Hurbanove: Plač, bozkávanie truhly a spev!

Zobraziť galériu (22)
(Zdroj: Jan Zemiar)

HURBANOVO – Plač, vzlyky a rómske piesne. Taká bola posledná rozlúčka s obeťami masakru v Hurbanove, pri ktorom mestský policajt chladnokrvne zavraždil troch Rómov. Pozostalí na pohrebe nevedeli prestať nariekať.

Vstup do mesta Hurbanovo strážila včera doobeda policajná hliadka. Na mestskom cintoríne sa totiž konala posledná rozlúčka s obeťami strašného masakru, ktorý sa odohral pred dvoma týždňami. Mestský policajt Milan Juhász vtedy zastrelil 3 Rómov, Gabriela Lakatoša († 44), jeho syna Mária († 19) a zaťa Júliusa († 24) a zranil ďalších dvoch členov rodiny. Príčina Juhászovho konania stále nie je celkom jasná, polícia pracuje s viacerými možnými motívmi. Počas pohrebu celé mesto strážilo niekoľko policajných hliadok. Rozlúčka sa však odohrala dôstojne a bez najmenších problémov.

Pred cintorínom, na ktorom sa konal pohreb obetí masakru v Hurbanove hliadkovali policajti
Zobraziť galériu (22)
Pred cintorínom, na ktorom sa konal pohreb obetí masakru v Hurbanove hliadkovali policajti  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ráno o deviatej hodine sa na cintoríne v Hurbanove zišlo približne 100 Rómov. Prišli sa naposledy rozlúčiť so zavraždenými Lakatošovcami. Rómovia sa svorne zoskupili v polkruhu okolo truhiel a spievali piesne. Odznela aj pieseň, ktorú si rómsky vajda spieval spolu s najstaršou obeťou, keď boli ešte deťmi. Matky, manželky a sestry sa hádzali na truhly a nevedeli sa od nich odtrhnúť. Okrem piesní bolo počuť ženský a detský plač.

Ženy nevedeli prestať plakať
Zobraziť galériu (22)
Ženy nevedeli prestať plakať  (Zdroj: Jan Zemiar)

Smútočný obrad sa začal v maďarčine. Kňaz sa rozlúčil za veľkého náreku s obeťami. Starostka Hurbanova, Margita Zemková predniesla reč aj v slovenčine aj v maďarčine. Pozostalým sa prihovoril aj predseda rómskeho parlamentu Ladislav Fízik. „Nikto tu nepovedal ani len prepáčte,“ upozornil. Zdôraznil však, že nikto z Rómov odvetu nechystá. „Neznížime sa na takú úroveň, žiadna odveta nebude,“ povedal Fízik a dodal, že Rómovia budú pokojne čakať, kým sa situácia nezmení.

S obeťami sa prišla rozlúčiť zhruba stovka Rómov
Zobraziť galériu (22)
S obeťami sa prišla rozlúčiť zhruba stovka Rómov  (Zdroj: Jan Zemiar)

Keď spúšťali truhly do rodinnej hrobky, ženy sa od nich nevedeli odtrhnúť. Pohádzali na ne kvetiny aj škatuľku cigariet. Fízik vyzýval zúčastnených, aby svojich priateľov a spoluobčanov vyprevadili piesňami. Plač bol však silnejší. Celý pohreb s akonal na náklady mesta. Rodina nemala dosť peňazí na vystrojenie pohrebu. Koľko obec za rozlúčku zaplatila sa zatiaľ nevie. „Áno, platila to obec, ale ešte nemáme vyčíslené presné sumy,“ povedala starostka Zemková.

Rómka sa s milovaným manželom nevedela rozlúčiť
Zobraziť galériu (22)
Rómka sa s milovaným manželom nevedela rozlúčiť  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Pohreb Hurbanovo

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu