Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sobášny podvodník platil Slovákom, aby si brali Číňanov

Ilustra Ilustračné foto
Ilustra Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA - Právnik organizoval sobáše, ktoré mali Číňanom pomôcť získať trvalý pobyt. Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinil sedem osôb, ktoré sa na zabezpečení fiktívnych sobášov podieľali.

V prípadoch účelových manželstiev uzatvorených v rokoch 2006 až 2010 čelia štyri ženy a traja muži obvineniu z trestného činu prevádzačstva. Hrozí im trest odňatia slobody na dva až osem rokov. Ďalšia zo žien, ktoré sa vydali za peniaze, zomrela. Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, nelegálne sobáše vo všetkých prípadoch organizoval 58-ročný právnik Jozef P., išlo minimálne o osem prípadov. Právnikovi v zabezpečovaní ďalších ľudí, ochotných zosobášiť sa, pomáhal 58-ročný kamarát Ladislav R. Nielenže takýto sobáš absolvoval samotný organizátor, ktorý sa s Číňankou oženil za 30 tisíc korún, na sobáš nahovoril aj svoju 35-ročnú dcéru Nikoletu, ktorá dostala rovnakú sumu. S Číňankou sa oženil aj jeho pomocník.

Päť žien a traja muži vo veku od 25 do 58 rokov sa nechali zlákať na vidinu rýchleho zárobku, za sobáše získali finančnú odmenu od 20 tisíc do 40 tisíc korún (664 až 1 330 eur). Ďalších ženíchov a nevesty zabezpečoval organizátor z okruhu svojich priateľov a známych. Ôsmi Slováci takto uzavreli manželstvo s občanmi Číny na rôznych matričných úradoch v Bratislave. O udelenie povolenia na trvalý pobyt potom žiadali na polícii v rôznych mestách Slovenska. Prvý trvalý pobyt im bol udelený na päť rokov a oprávňoval ich zdržiavať sa v ktoromkoľvek zo štátov schengenu. Na základe zabezpečených dôkazov policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii spolu s policajtmi bratislavskej cudzineckej polície vykonali koncom minulého týždňa v skorých ranných hodinách policajnú akciu. Ako uviedol Slivka, pri domovej prehliadke a prehliadke nebytových priestorov, kancelárií organizátora policajti zaistili mobilné telefóny a rôzne listinné dôkazy. Na políciu predviedli aj štyroch čínskych občanov, ktorí sa sobášili s našincami, zo Slovenskej republiky budú vyhostení. Ostatní sú v súčasnosti mimo územia SR, polícia po nich vyhlási pátranie.

Polícii sa čoraz viac darí odhaľovať túto trestnú činnosť. Len začiatkom tohto mesiaca obvinila päť osôb a koncom roka tri osoby z prevádzačstva za podvodné sobáše. Polícia upozorňuje občanov, aby si uvedomili všetky následky súvisiace s podvodnými sobášmi a nedali sa zlákať vidinou bohatstva a ľahko zarobených peňazí. Nie je s nimi spojená len trestnoprávna zodpovednosť, keďže sa občan dopúšťa trestného činu prevádzačstva, ale aj ďalšie záväzky spojené nielen s vyživovacou povinnosťou, ak sa v čase manželstva narodia deti, ale aj dedenie v prípade smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu