Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opitý Michal (18) zavraždil Petra (15), dostal 13 rokov!

Peter podľahol bodnému zraneniu
Peter podľahol bodnému zraneniu

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici uznal dnes obžalovaného Michala V. za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy a odsúdil ho na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške 13 rokov v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaný 22. apríla tohto roku na futbalovom ihrisku v banskobystrickej časti Rudlová bodol nožom maloletého Petra, ktorý zraneniam podľahol. Michal V. mal v čase činu v krvi najmenej 1,73 promile alkoholu.

Súd mu uložil aj ochranné protialkoholické liečenie ústavnou formou a ochranný dohľad na jeden rok. Je tiež povinný nahradiť škodu poškodeným manželom vo výške viac ako 74.000 eur. Prokurátor sa po vyhlásení rozsudku odvolal v súvislosti s výrokom o treste v neprospech obžalovaného, obhajca si na rozhodnutie ponechal zákonnú lehotu.

Predseda senátu po vynesení rozsudku pripomenul, že za spáchanie tohto trestného činu zákon ustanovuje trest odňatia slobody na 20 – 25 rokov. Súd dospel k záveru, že v prípade obžalovaného je na mieste hodnotiť ako poľahčujúce okolnosti nasledujúce skutočnosti. Že čin spáchal vo veku, ktorý je blízky veku mladistvému, doteraz viedol riadny spôsob života, k spáchaniu skutku sa priznal a spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Za priťažujúcu okolnosť označil to, že čin spáchal verejne.

Obžalovaný na začiatku dnešného pojednávania uviedol, že sa cíti vinný. Na pojednávaní uviedol, že si uvedomuje skutok, ktorý spáchal, a ak by sa dalo, rád by to zmenil. Je mu nesmierne ľúto, čo sa stalo a súcití s rodinou chlapca.

"V zásade je rozsudok podľa môjho názoru spravodlivý, odráža hlavne a v prvom rade výsledky znaleckého dokazovania. Som veľmi rád, že súd zobral do úvahy práve tieto výsledky, ktoré hovorili v možnú prevýchovu obžalovaného," uviedol médiám jeho obhajca.

Zo strany obžaloby bolo hneď po vyhlásení rozsudku zahlásené odvolanie čo do výšky trestu v neprospech obžalovaného, takže, to je stanovisko obžaloby v tomto momente, skonštatoval prokurátor. Obžaloba navrhovala uloženie trestu v prvej štvrtine trestnej sadzby, čo predstavuje trest odňatia slobody na 20 až 21 rokov a tri mesiace.

Na súde dnes vypovedali znalci. Ako vyplýva zo slov jedného z nich, u obžalovaného, ktorý má mozgovú poruchu, môže alkohol spôsobovať výbušnejšie a impulzívnejšie konanie. U Michala V. namerali v osudný deň v krvi alkohol. Ten však vedel, že sa má vyhýbať jeho konzumácii. Podľa znalkyne u chlapca nezistili závažné psychopatické rysy osobnosti, je v osobnostnom vývine a jeho minulosť je bez násilností. Jediný problém, ktorý sa u neho objavil, je rozvod rodičov.

Tragédia sa stala 22. apríla tohto roku v Banskej Bystrici na futbalovom ihrisku v časti Rudlová po 18.00 h po predchádzajúcom slovnom konflikte. Michal V., ktorý mal v tom čase najmenej 1,73 promile alkoholu v krvi, jedenkrát bodol nožom maloletého Petra, ktorý napriek včasnej odbornej lekárskej pomoci na mieste zraneniam podľahol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu