Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šéf nebankovky obral nevidiaceho o vyše 13 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Krajský súd v Košiciach dnes potvrdil rozsudok Okresného súdu Košice I, ktorý Jána Pavlanského (50) uznal vinným z podvodu a vymeral mu sedem rokov väzenia. Košičan si už od roku 2009 odpykáva trest za podvody v nebankovej spoločnosti Dexterity Financial.

Podľa posledného právoplatného rozsudku Pavlanský spoločne s ďalším komplicom v roku 2007 vylákali od nevidiaceho Ladislava B. 800 000 korún ako zálohu na kúpu bytu, pričom k sprostredkovaniu predaja ani vráteniu peňazí nedošlo. Z dokazovania vyplynulo, že obžalovaný neurobil nič pre to, aby sa sľubovaná kúpa bytu uskutočnila. Jeho komplic sa k skutku priznal a bol už skôr odsúdený v samostatnom konaní. Súd Pavlanskému uložil aj povinnosť nahradiť Ladislavovi B. spôsobenú škodu vo výške 13 277,57 eura. Pri výmere trestu zohľadnil aj to, že obžalovaný zneužil nepriaznivú bytovú situáciu nevidiaceho, ktorého poznal 30 rokov.

Trest sedem rokov väzenia mu súd uložil ako súhrnný trest za dva trestné činy. Súd ním nahradil aj skoršie odsúdenie Pavlanského z roku 2009, ktorým dostal päť rokov. Ide o prípad, v ktorom obžalovaný ako živnostník pod obchodným menom Dexterity Financial v rokoch 1996 až 1999 na základe zmlúv o tichom spoločenstve vybral od 95 klientov vklady v celkovej výške 13,7 milióna korún (vyše 456-tisíc eur). Ľuďom sľuboval až 45-percentné výnosy. Peniaze však neinvestoval do podnikania, ale použil na vyplácanie výnosov a osobnú spotrebu. Tým klientov uviedol do omylu a spôsobil im škodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu