Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rodičia obeseného Botlóa vo väzení žalujú vyšetrovateľov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rodičia obvineného v kauze sýkorovského gangu Róberta Botlóa, ktorý spáchal 12. augusta v ilavskej väznici samovraždu, sa obrátili na Generálnu prokuratúru SR s trestným oznámením. Myslia si, že ich syna dohnali k samovražde policajti a prokurátor.

"Sme toho názoru, že počas prípravného konania došlo vo výkone väzby k mučivému zaobchádzaniu s naším nebohým synom," napísali v trestnom oznámení zo 17. augusta. Botló bol podľa rodičov psychicky labilný a od detstva podstupoval psychiatrickú liečbu.

"Dlhodobé vyvíjanie psychického nátlaku na Róberta Botlóa zo strany orgánov činných v trestnom konaní v spojení s jeho samostatným umiestnením na cele ho dohnalo k samovražde," uvádza sa v trestnom oznámení. Botló mal byť na "samotke" nepretržite takmer 18 mesiacov. Vyšetrovatelia a prokurátor chceli takto dosiahnuť jeho priznanie, tvrdia rodičia.
      
Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) aj Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdia, že za samovraždu obvineného nemôžu. "Čo sa týka činnosti vyšetrovateľa smerom k obvinenému, bola úplne štandardná. Tie dôvody bude treba hľadať niekde inde," povedal v piatok (19. 8.) na tlačovej konferencii zástupca riaditeľa ÚBOK Rudolf Cádra. Kedy Botlóa navštívili policajti naposledy, Cádra neprezradil. "To sú otázky na kontrolné orgány, ktoré... Ja verím, že to bude všetko v poriadku," povedal.

Podľa trestného oznámenia po skončení prípravného konania prišli za Botlóom do väznice policajný vyšetrovateľ a prokurátor. Mali mu oznámiť, že dohodu o vine a treste s ním neuzavrú a vo väzení prežije 25 rokov alebo doživotne. "Úrad špeciálnej prokuratúry popiera akékoľvek konanie, ktoré by bolo v rozpore so zákonom a mohlo by viesť k smrti R. B. Z informácií, ktoré sú nám dostupné, vyplýva, že obvinený mal osobné rodinné problémy, ktoré mohli mať vplyv na jeho konanie," reagovala na obvinenia hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.
      
Špecializovaný trestný súd v Pezinku otvorí proces so sýkorovcami 12. septembra. Pôvodne obvinili 11 mužov, vrátane Botlóa. Šéf skupiny Martin H. sa stále skrýva. Deväť obvinených po zadržaní vo februári 2010 vzali do väzby. Obžaloba je podaná za 16 skutkov, z toho 12 spáchaných zločineckou skupinou. Väčšine obžalovaných hrozia tresty odňatia slobody od 20 do 25 rokov väzenia alebo na doživotie. Obvinení sú stíhaní za zosnovanie zločineckej skupiny, vydieračský únos, hrubý nátlak, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu