Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čínsky súd varuje: Ľuďom, ktorí zatajujú symptómy nákazy, môže hroziť trest smrti

V Číne podľa najnovšej bilancie evidujú už 66.492 nakazených.
V Číne podľa najnovšej bilancie evidujú už 66.492 nakazených. (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

PEKING - Osoby, čo zámerne zatajujú alebo skresľujú symptómy ochorenia vyvolaného novým koronavírusom, sa dopúšťajú trestného činu, za ktorý môžu byť odsúdené aj na trest smrti. Uvádza sa to v sobotňajšom oznámení čínskeho súdu, o ktorom informovala agentúra DPA.

Trestným činom môže byť podľa súdu aj úmyselné utajovanie informácií týkajúce sa miest, ktoré občania v poslednej dobe navštívili. V prípade, ak niekto takýmto spôsobom zapríčiní ďalšie šírenie vírusu, hrozí mu podľa súdu obvinenie z vážneho ohrozenia verejnej bezpečnosti. "V extrémnych prípadoch môžu byť (previnilci) odsúdení na 10 rokov väzenia bez možnosti predčasného prepustenia, doživotie alebo dokonca na smrť," citovala z oznámenia súdu oficiálna tlač v Pekingu. Čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC) v sobotu okrem toho vydala zákaz cestovania pre osoby, ktoré majú horúčku, kašeľ alebo iné symptómy ochorenia. Zákaz sa vzťahuje na cestnú, železničnú aj leteckú dopravu.

V Pekingu už od piatku platí mimoriadne opatrenie, v rámci ktorého musia zostať v 14-dňovej domácej karanténe všetky osoby vracajúce sa do čínskej metropoly po skončení predĺžených novoročných sviatkov. Osobám, ktoré toto nariadenie neuposlúchnu, hrozia bližšie nešpecifikované sankcie. Počas sviatkov sa po celej Číne presúvali desiatky miliónov ľudí. Nový druh koronavírusu s označením SARS-CoV-2, ktorý sa šíri zo stredočínskej provincie Chu-pej, sa už na celom svete (vo vyše 25 krajinách) nakazilo viac ako 67.000 ľudí. Vírus spôsobuje ochorenie s názvom Covid-19. V Číne podľa najnovšej bilancie evidujú už 66.492 nakazených, z ktorých 1523 ochoreniu podľahlo.

Viac o téme: SmrťSúd ČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu