Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pri iránskom útoku sa zranilo 11 amerických vojakov: Nikto nezahynul

Irán zaútočil na americké základne v Iraku
Irán zaútočil na americké základne v Iraku (Zdroj: Twitter/Press TV)

WASHINGTON - Prinajmenšom 11 amerických vojakov sa 8. januára zranilo pri iránskom útoku na vojenskú základňu v irackej provincii Anbár, kde pôsobia americkí vojaci. Oznámilo to vo štvrtok miestneho času Centrálne velenie armády USA (USCENTCOM), informuje v piatok agentúra AFP pripomínajúc, že Washington pôvodne tvrdil, že pri iránskom útoku k nijakým obetiam - mŕtvym ani zraneným - nedošlo.

Hovorca USCENTCOM Bill Urban uviedol, že "pri iránskom útoku z 8. januára na leteckú základňu al-Asad (v provincii Anbár) síce neboli zabití žiadni príslušníci americkej armády", viacerých vojakov však po útoku "ošetrovali v súvislosti s príznakmi otrasu mozgu" a dosiaľ ich sledujú.

"V nasledovných dňoch po útoku boli, z dôvodu zvýšenej opatrnosti, viacerí príslušníci (amerických) ozbrojených síl prevezení z leteckej základne al-Asad," uviedol s tým, že osem vojakov bolo poslaných do americkej vojenskej nemocnice pri meste Landstuhle v Nemecku a ďalší traja do amerického vojenského zariadenia Camp Arifjan v Kuvajte, pričom sa podrobujú vyšetreniam. Dodal, že po týchto vyšetreniach by sa vojaci mali vrátiť do služby v Iraku, ak sa preukáže, že sú v dobrej kondícii.

V čase raketového útoku bola väčšina zo zhruba 1500 amerických vojakov na zmienenej základni schovaná v bunkroch, keďže ich vopred varovali nadriadení, píše AFP. Americká armáda po útoku informovala o značných materiálnych škodách, nehlásila však nijaké obete na životoch ani zranených. Aj americký prezident Donald Trump ráno po útoku vyhlásil, že pri ňom nebol zranený žiaden Američan.

Iránske revolučné gardy vypálili 8. januára rakety na celkovo dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního americkou armádou v Iraku, ktoré 3. januára nariadil Trump.

Viac o téme: ObeteVojaciRaketyZákladneUSAIránIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu