Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Spojené štáty sú pripravené rokovať s Iránom: Musí to však byť bez kladenia podmienok

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

NEW YORK - Spojené štáty prišli s novou ponukou na nadviazanie rokovaní s Iránom po tom, ako iránske sily vypálili rakety na základne využívané americkými vojakmi v Iraku, aby pomstili zabitie jedného zo svojich najvyšších veliteľov. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

"Bez kladenia predbežných podmienok sme pripravení viesť seriózne rokovania s Iránom s cieľom zamedziť ďalšiemu ohrozovaniu medzinárodného mieru a bezpečnosti alebo eskalácii zo strany iránskeho režimu," napísala americká veľvyslankyňa pri OSN Kelly Craftová v liste so stredajším dátumom, ktorý adresovala generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a Bezpečnostnej rade OSN.

V súvislosti s minulotýždňovým zabitím vplyvného iránskeho generála Kásema Solejmáního americkými silami pri cielenom útoku v Iraku veľvyslankyňa uviedla, že Washington "podnikol určité kroky v rámci uplatňovania svojho práva na sebaobranu". Craftová tiež zdôraznila, že Spojené štáty v uplynulých rokoch sústavne trvali na diplomatickom riešení nezhôd s Iránom, ale v prípade, že si to bude situácia na Blízkom východe vyžadovať, sú pripravené prijať "dodatočné opatrenia", aby ochránili Američanov v tomto regióne.

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku.

Iránski predstavitelia prisľúbili za usmrtenie Solejmáního "tvrdú odplatu". Americký prezident Donald Trump zase v stredu varoval Irán, že Spojené štáty naň uvalia nové sankcie, ak "okamžite nezmení svoje správanie", pričom špecificky poukázal na iránsky jadrový program a "podporu terorizmu".

Spojené štáty už uvalili na Irán nové sankcie

merický prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty už uvalili ďalšie sankcie na Irán. Stalo sa tak po stredajšom iránskom raketovom útoku na základne využívané americkými vojakmi v Iraku, ktorý si nevyžiadal žiadne obete na životoch. Informovala o tom agentúra AFP.

"Už sa to stalo. Rozšírili sme ich. Boli veľmi tvrdé, ale teraz sa podstatne rozšírili," povedal Trump na margo uvalenia nových sankcií na Irán bez toho, aby uviedol podrobnosti.

Viac o téme: Konflikt Donald TrumpIránSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu