Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slávneho režiséra čaká súd: V roku 1973 vraj opil a sexuálne napadol tínedžerku!

Roman Polanski Zobraziť galériu (5)
Roman Polanski (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Francúzsky režisér poľského pôvodu Roman Polanski predstúpi v auguste budúceho roku pred súd v Los Angeles, aby sa v rámci civilného konania zodpovedal za údajné znásilnenie neplnoletej osoby, ku ktorému malo dôjsť v roku 1973. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovala právna zástupkyňa medzičasom už dospelej obete.

Spomínanou právničkou je Gloria Allredová, ktorá zastupovala aj obete filmového producenta Harveyho Weinsteina a ďalších ľudí zo šoubiznisu, ktorí začali byť stíhaní počas éry #MeToo. Allredová pripustila, že Polanski sa môže na pojednávanie nedostaviť. Jeho konanie však bude pre jej klientku, ktorá je v žalobe menovaná ako Jane Doeová, šancou dovolať sa spravodlivosti za údajný sexuálny útok z roku 1973.

V žalobe sa uvádza, že Polanski ju ako tínedžerku vzal na večeru do reštaurácie v Los Angeles. Dal jej piť tequilu a keď sa opila, odviezol ju k sebe domov, kde jej vyzliekol šaty a začal ju sexuálne napádať, "čo jej spôsobilo obrovskú fyzickú, emocionálnu bolesť a utrpenie." Žena, ktorej vek sa neuvádza, prišla s obvineniami proti Polanskému prvýkrát v roku 2017, vtedy bola identifikovaná ako Robin.

Žaloba v občianskom súdnom spore, v ktorom sťažovateľka žiada o bližšie nešpecifikované odškodné, bola podaná v júni 2023, tesne pred vypršaním platnosti kalifornského zákona, ktorý umožňoval predĺžené obdobie na uplatnenie nárokov proti údajným páchateľom sexuálnych zločinov.

Roman Polanski
Zobraziť galériu (5)
Roman Polanski  (Zdroj: SITA/AP)

Polanski, ktorý má teraz 90 rokov, je kontroverznou postavou: niektorí ospevujú jeho tvorivého génia, zatiaľ čo iní trvajú na tom, že bol vždy sexuálnym predátorom. Koncom 70. rokov Polanski utiekol z USA - stalo sa tak v čase, keď čakal na rozsudok za napadnutie Samanthy Geimerovej, ktorú ako 13-ročnú zdrogoval a znásilnil. Geimerová následne Polanského bránila a minulý rok sa s ním nechala vyfotografovať.

Polanski od úteku z USA žije prevažne vo Francúzsku a vyhýba sa návštevám krajín, ktoré majú so Spojenými štátmi dohodu o vydávaní stíhaných osôb. Vo Francúzsku pritom Polanski čelí stíhaniu pre urážku na cti. Žalobu naňho podala britská herečka Charlotte Lewisová, ktorá tvrdí, že ju napadol v roku 1983, keď mala 16 rokov. Režisér vinu vždy popieral.

Viac o téme: Roman Polanski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu