Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

"Britské Oscary" sú rozdané: Triumfoval Oppenheimer a... Pohľad na princa Williama láme srdce!

BAFTA 2024 Zobraziť galériu (8)
BAFTA 2024 (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Historická dráma "Oppenheimer" o tvorcovi atómovej bomby Robertovi Oppenheimerovi triumfovala v nedeľu na slávnostnom odovzdávaní 77. ročníka cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA). Získala ocenenia až v siedmich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, herca a réžie, informuje agentúra AFP.

Galéria: MÓDA z odovzdávania cien BAFTA 2024

Oppenheimer získal cenu BAFTA, čo je britská obdoba Oscarov, za najlepší film, zatiaľ čo jeho britsko-americký režisér Christopher Nolan si odniesol ocenenie za najlepšiu réžiu.

 Christopher Nolan
Zobraziť galériu (8)
Christopher Nolan  (Zdroj: SITA)

Ako najlepší herec v hlavnej úlohe bol ocenený predstaviteľ Oppenheimera Ír Cillian Murphy, zatiaľ čo za vedľajšiu úlohu odmenili Američana Roberta Downeyho. Film dostal aj cenu za najlepšiu kameru, filmovú hudbu a strih.

Cillian Murphy
Zobraziť galériu (8)
Cillian Murphy  (Zdroj: SITA)

Nolanov film, ktorý od svojej premiéry vlani v júli zarobil už vyše miliardy dolárov, bol nominovaný na ceny BAFTA až v 13 kategóriách. Napokon však neprekonal rekord spred polstoročia, keď western Butch Cassidy a Sundance Kid dostal deväť cien britskej akadémie.

Za najlepší ženský herecký výkon v nedeľu odmenili Emmu Stone ako predstaviteľku titulnej úlohy v sci-fi komédii Chudiatko (Poor Thing), ktorá celkovo získala päť ocenení vrátane viacerých technických kategórií. Snímka mala 11 nominácií, čo bol druhý najvyšší počet po Oppenheimerovi.

Emma Stone
Zobraziť galériu (8)
Emma Stone  (Zdroj: SITA)

O hlavnú cenu pre najlepší film sa Okrem Oppenheimera a Chudiatka uchádzali aj snímky Anatómia pádu, Vrahovia mesiaca kvetov a Zimné prázdniny.

Ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe bola ocenená Američanka Da'Vine Joy Randolph za film Zimné prázdniny.

Da'Vine Joy Randolph
Zobraziť galériu (8)
Da'Vine Joy Randolph  (Zdroj: SITA)

V kategórii pre najlepší dokument zvíťazila snímka 20 dní v Mariupole od ukrajinského režiséra Mstyslava Černova, ktorá bola nakrútená počas obliehania tohto juhoukrajinského mesta ruskými inváznymi silami.

V poradí 77. ročník udeľovania cien BAFTA sa uskutočnil v londýnskej Royal Festival Hall. Moderátorom slávnostného večera bol škótsky herec David Tennant.

Tohto prestížneho podujatia sa tradične zúčastňuje aj kráľovská rodina. Počas uplynulých rokov mali tú česť princ William s manželkou Catherine. Tento rok však kráčal po červenom koberci úplne sám. Jeho milovaná manželka sa totiž zotavuje po nedávnej operácii brušnej dutiny. 

Princ William
Zobraziť galériu (8)
Princ William  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: BAFTA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu