Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filmový svet v smútku: Zomrel muž (†74), bez ktorého by Princezná ze mlejna nebola taká, akú ju poznáme!

Zomrel kostýmový a scénický výtvarník Jan Růžička, ktorý robil kostýmy aj do rozprávky Princezná ze mlejna. Zobraziť galériu (2)
Zomrel kostýmový a scénický výtvarník Jan Růžička, ktorý robil kostýmy aj do rozprávky Princezná ze mlejna.

PRAHA - Vo veku 74 rokov zomrel v sobotu kostýmový a scénický výtvarník Jan Růžička. Povedal to jeho brat Rudolf. Podieľal sa na rade divadelných inscenácií, českých, zahraničných či koprodukčných filmoch a seriáloch. Vytvoril kostýmy napríklad pre snímky Lída Baarová, Skalpel, prosím, Kráľ zlodejov alebo pre obe rozprávky Princezná z mlyna.

Jan Růžička sa narodil v roku 1946 v Brne, na Janáčkovej akadémii múzických umení vyštudoval odbor činohernej réžie. Potom pôsobil v stálom angažmáne v divadlách v Opave, Uherskom Hradišti a Moste ako režisér, výtvarník, dramaturg a šéf výpravy.

Od začiatku 80. rokov pracoval na voľnej nohe ako kostýmový výtvarník a scénograf a podieľal sa na desiatkach inscenácií v niekoľkých divadlách. Napríklad v Národnom divadle spolupracoval s režisérkou Janou Kališovou a scénografom Miloňem Kalištem na inscenáciách Dve vdovy (1996), La Traviata (1998) a Don Giovanni (2000).

Jeho charakteristické výtvarné pojatie scény je zaznamenané v rade českých i koprodukčných filmoch a seriáloch, napríklad Skalpel, prosím, Citlivé miesta, Žabí kráľ, Najväčší z Pierot, Mladý Ivanhoe a ďalšie. Růžičkova tvorba zahŕňa aj prácu na animovaných filmoch, venoval sa tvorbe piesňových textov a scenárov a občas aj činoherný réžiu.

Viac o téme: ČeskoPrahaJan RůžičkaKostýmový výtvarník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu