Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Známa česká herečka prehrala boj s rakovinou: Posledná rozlúčka bude v piatok

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ČSFD, ČT)

PRAHA - Pražské Divadlo na Vinohradoch sa v piatok naposledy rozlúči s herečkou Gabrielou Vránovou, ktorá skonala v sobotu 16. júna vo veku 78 rokov. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz, podľa ktorého sa rozlúčka s dlhoročnou členkou známej scény začne o 10:00.

Rodáčka z Nového Mesta nad Váhom, ktorá podľahla ťažkej chorobe, strávila v Divadle na Vinohradoch viac ako pol storočia a nazývala ho "tým sladkým i horkým trápením". Gabriela Vránová sa narodila 27. júla 1939. Vyštudovala JAMU v Brne, kde prežila svoje detstvo. Kariéru začala ako členka Národného divadla moravskoszliezskeho v Ostrave, odkiaľ odišla po dvoch sezónach do spomínaného Divadla na Vinohradoch v Prahe. Tam pôsobila od roku 1962. Na divadelných doskách stvárnila desiatky úloh zo svetových i českých diel. Zahrala si tiež v mnohých filmoch a televíznych snímkach ako napríklad Hledá se táta! (1961), Poklad byzantského kupce (1966), Hop - a je tu lidoop (1977), Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) či Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Účinkovala aj vo viacerých seriáloch ako Sňatky z rozumu (1968), F. L. Věk (1970 - 1971), Chalupáři (1975) alebo My všichni školou povinní (1984). Venovala sa aj dabingu, za ktorý dostala Cenu Františka Filipovského. Poslucháči a poslucháčky ju tiež poznali z rozhlasových hier a rozprávok, pričom práca v rozhlase jej vyniesla Prix Bohemia za herecký rozhlasový výkon. Bola tiež držiteľkou Krištáľovej ruže za umelecký prednes. Vránová napísala aj desiatky fejtónov, ktoré vyšli knižne ako Magnetický vítr (2000). Za popularizáciu diel významných spisovateľov dostala Cenu Karla Čapka.

Viac o téme: RozlúčkaHerečkaGabriela Vránová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu