Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pocta pre nádejnú anglickú herečku: Na jeseň si preberie významné ocenenie

Claire Foy Zobraziť galériu (4)
Claire Foy (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Anglická herečka Claire Foy si v októbri na udeľovaní Britannia Awards prevezme trofej pre britskú umelkyňu roka. Tridsaťtriročná rodáčka zo Stockportu ocenenie dostane 27. októbra v hoteli Beverly Hilton na podujatí, ktoré bude moderovať Jack Whitehall. Ďalšími ocenenými budú herec Dick Van Dyke a filmárka Ava DuVernay.

„Claire je dokonalým stelesnením pretrvávajúceho odkazu britských talentov, ktoré uspeli na svetovom poli. Jej tohtoročné výkony boli fenomenálne, vrátane, samozrejme, ikonického stvárnenia najdlhšie vládnucej britskej panovníčky v dejinách v seriáli The Crown," vyjadril sa na margo ocenenia predseda losangeleskej pobočky Britskej akadémie filmových a televíznych umení Kieran Breen.

Cenou pre britského umelca alebo umelkyňu roka vzdávajú poctu Britom, ktorých „výnimočné výkony v danom roku demonštrovali vysokú kvalitu ich umeleckého majstrovstva". Pred Foy si ju prevzali napríklad Felicity Jones, James Corden, Emma Watson, Daniel Craig, Kate Winslet, Tilda Swinton, Helena Bonham Carter, Emily Blunt, Michael Sheen alebo Rachel Weisz.

Claire Elizabeth Foy je známa najmä spomínaným stvárnením britskej kráľovnej Alžbety II. v seriáli The Crown (2016), ktorý jej vyniesol Zlatý glóbus, Screen Actors Guild Award a nomináciu na Primetime Emmy. Účinkovala aj v sériách Malá Dorritka (2008), The Promise (2011), Crossbones (2014) či miniseriáli Wolf Hall (2015), kde si zahrala Annu Boleynovú, a filmoch Zaslaná pošta (2010), Wreckers (2011), Honba na čarodejnice (2011) alebo Upírska akadémia (2014).

Viac o téme: Claire Foy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu