Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrat v prípade kontroverzného režiséra: Žena, ktorú mal znásilniť, chce všetko ukončiť

Roman Polanski Zobraziť galériu (3)
Roman Polanski (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Samantha Geimer, ktorú v roku 1977 ako 13-ročnú údajne znásilnil poľsko-francúzsky režisér Roman Polański, dnes požiada súd o ukončenie procesu v tomto prípade.

Oznámil to filmárov právnik Harland Braun. "Je z tohto prípadu unavená," uviedol. Ako sa tiež vyjadril, 54-ročná Geimer dlho podporovala Polańského snahy súdne konanie ukončiť, no pred súdom v jeho prospech prehovorí po prvý raz.

Rodáka z Paríža obvinili v roku 1977 zo šiestich trestných činov vrátane znásilnenia vtedy 13-ročnej Samanthy Geimer. Päť zo šiestich obvinení neskôr stiahli, keď sa Polański priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho predtým, ako rozhodol o dĺžke trestu, poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili.

Filmár však krátko pred vynesením rozsudku z USA ušiel a usadil sa vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej justície. Po vyše 31 rokoch ho zatkli 26. septembra 2009 po prílete do Zürichu, kde si mal prevziať ocenenie na filmovom festivale. USA následne požiadali o jeho vydanie. Švajčiarsko však 12. júla 2010 oznámilo, že žiadosti nevyhovelo a Polańského prepustili z domáceho väzenia.

Koncom októbra 2014 Polańského vypočúvala poľská prokuratúra po tom, ako sa zúčastnil na oficiálnom otvorení Múzea histórie poľských židov vo Varšave. Druhý raz ho vypočúvali predvlani v januári, keď losangeleská prokuratúra zaslala poľským úradom žiadosť o jeho vydanie. Polański potom koncom februára 2015 vypovedal aj na súde.

Verdikt mali pôvodne vyniesť už na jar 2015, súd však rozsudok dvakrát odročil s tým, že poľské úrady požiadali americkú stranu o právnu pomoc. Súd nakoniec v októbri 2015 žiadosť o vydanie zamietol, pričom vlani v decembri tento verdikt potvrdil aj poľský najvyšší súd. Na 83-ročného režiséra je momentálne vydaný medzinárodný zatykač. Filmár sa snaží o jeho zrušenie, no ak by sa mu to podarilo, zatykač by bol naňho stále platný v Kalifornii.

Polański tvrdí, že je obeťou súdneho pochybenia, pretože zosnulý sudca, ktorý sa prípadu v minulosti venoval, počas súkromných stretnutí uviedol, že nebude dodržiavať spomínanú dohodu o vine a treste. Braun sa počas piatkového pojednávania pokúsi o odpečatenie výpovede jedného z prokurátorov, ktorý je tiež už zosnulý. Ten údajne vypovedal o spomínaných tvrdeniach zo súkromných rozhovorov.

Právnik chce touto výpoveďou dokázať, že Polański si svoj trest už odslúžil a tak medzinárodný zatykač nie je potrebný. Braun ďalej argumentuje, že si režisér odpykal dodatočných desať mesiacov domáceho väzenia po zatknutí vo Švajčiarsku. Námestníčka okresného prokurátora Michele Hanisee naopak súd vyzýva, aby Polańského snahy, podobne ako jeho predchodcovia zamietol.

Rajmund Roman Thierry Polański získal svojho zatiaľ jediného Oscara za réžiu snímky Pianista (2002), pričom na túto trofej ho nominovali aj ako jedného z producentov filmu. O cenu americkej Akadémie filmových umení a vied sa uchádzal aj vďaka titulom Rosemaryino dieťa (1968), Čínska štvrť (1974) a Tess (1979). Tri razy ho nominovali na Zlatý glóbus, pričom za film Čínska štvrť túto cenu aj dostal. Na konte má aj snímky ako napríklad Nôž vo vode (1962), Hnus (1965), Slepá ulička (1966), Ples upírov (1967), Nájomník (1976), Horký mesiac (1992), Smrť a dievča (1994), Deviata brána (1999), Oliver Twist (2005), Muž v tieni (2010), Carnage (2011) alebo Venuša v kožuchu (2013). Jeho manželku, herečku Sharon Tate zavraždila v roku 1969 skupinka fanatikov, ktorých viedol Charles Manson.

Viac o téme: Roman Polański
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu