Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ospravedlnenie pre fanúšikov: J. K. Rowling sa kajá za zabitie tohto muža!

J. K. Rowling Zobraziť galériu (5)
J. K. Rowling (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská spisovateľka J. K. Rowling sa ospravedlnila za smrť Severusa Snapea, profesora elixírov, obrany proti čiernej mágií a neskoršieho riaditeľa Rokfortu z príbehov o čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorý zomrel v siedmej knihe série s názvom Harry Potter a Dary Smrti (2007).

Svoje ospravedlnenie zverejnila 2. mája prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. "Je to tu. Prosím, nezačnite nad týmto ohnivú diskusiu. Tento rok by som sa chcela ospravedlniť za smrť...Snapea," napísala v príspevku rodáčka z britského mesta Yate.

Severus Snape miloval Harryho matku Lily, ktorá mu však lásku neopätovala. Pracoval tiež ako dvojitý agent - pre riaditeľa Rokfortu Albusa Dumbledora aj pre lorda Voldemorta, ktorý ho nakoniec zabil. V siedmej knihe sa odohrala bitka o Rokfort, ktorej dátum stanovila J. K. Rowling na 2. mája 1998, pričom na výročie tohto dňa sa už spisovateľka ospravedlnila za smrť viacerých postáv. Okrem Snapea nechala Rowling zomrieť aj Remusa Lupina, za ktorého smrť sa ospravedlnila vlani. Medzi ďalšími "obeťami" boli aj Lupinova manželka Nymphadora Tonksová, Fred Weasley alebo aj záporné postavy lord Voldemort a Bellatrix Lestrangeová.

J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov, čím sa z Rowling stala multimilionárka. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe.

Do série tiež patrí divadelná hra Harry Potter a Prekliate dieťa (2016). Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001), na základe ktorého vznikol tiež rovnomenný film. Ten je zase prvou časťou z plánovanej päťdielnej série. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013), Hodvábnik (2014) a V službách zla (2015).

Viac o téme: J. K. Rowling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu