Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandalózne odhalenie: Zlý muž hip hopu prichytený pri krádeži, pôjde pred súd!

50 Cent Zobraziť galériu (6)
50 Cent (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Americký rapper a producent Dr. Dre a jeho kolega 50 Cent čelia žalobe za údajné plagiátorstvo, ktorú na nich podal producent Brandon Parrott. Ten tvrdí, že interpreti neoprávnene použili v známej skladbe P.I.M.P. melódiu z jeho piesne BAMBA.

Parrott poslal v roku 2001 vydavateľstvu Aftermath Entertainment, ktoré v roku 1996 založil Dr. Dre, desať svojich skladieb, pričom dúfal, že ich s jeho účasťou použijú niektorí z interpretov pôsobiacich v labeli. O dva roky neskôr Aftermath Entertainment vydal spolu so Shady Records a Interscope Records 50 Centov album Get Rich Or Die Tryin'.

Na nahrávke sa nachádzala spomínaná skladba P.I.M.P., ktorá obsahovala časť Parrottovej piesne, avšak údajne bez jeho súhlasu. Predstavitelia vydavateľstva ho vraj v tom čase kontaktovali, pričom využitie jeho tvorby označili za nechcenú chybu. Producent s nimi preto uzavrel dohodu. V súčasnosti sa však nazdáva, že obaja interpreti tak spravili zámerne, pričom sa ho snažili ukrátiť o podiel na zisku, ktorý mu prislúcha. Požaduje preto finančnú kompenzáciu adekvátnu využitiu jeho diela. 

Dr. Dre, vlastným menom Andre Romelle Young, začal hudobnú kariéru v skupine World Class Wreckin' Cru. Známym sa stal však až ako člen formácie N.W.A, s ktorou vydal albumy Straight Outta Compton (1988) a Niggaz4Life (1991). Jeho prvá sólovka The Chronic vyšla v decembri 1992, po nej v roku 1999 nasledovala nahrávka 2001. O dva roky neskôr začal pracovať na albume Detox, ktorý však nakoniec nevydal, pretože podľa neho nebol dostatočné dobrý.

Napokon vlani vydal nahrávku Compton. Dr. Dre, ktorý patrí medzi najbohatších ľudí hudobného priemyslu, je tiež príležitostným hercom, objavil sa napríklad v snímkach Vabank (1996), Bieli chlapci (1999), The Wash (2001) či Training Day (2001). Produkoval tiež snímku Straight Outta Compton (2015), pre ktorú momentálne čelí ďalšej žalobe, a to za urážku na cti, ktorú na neho podal niekdajší manažér N.W.A Jerry Heller. 

50 Cent, vlastným menom Curtis James Jackson III., pôsobí na hudobnej scéne od roku 1997. Jeho prvým albumom mal byť Power Of The Dollar, ktorý obsahoval aj singel How To Rob. Po dokončení nahrávky sa však rapper stal terčom streľby, pre ktorú s ním predstavitelia Columbia Records zrušili zmluvu a nahrávka nikdy oficiálne nevyšla. V roku 2002 vydal kompiláciu Guess Who's Back?, ktorá obsahovala aj niektoré skladby z nevydaného debutu. Kompilácia sa dostala do rúk Eminema, vďaka ktorému získal 50 Cent zmluvu s Interscope Records.

V roku 2003 vydal svoj oficiálny debut, spomínaný Get Rich Or Die Tryin', ktorý mu zabezpečil celosvetovú popularitu. Nasledovali albumy The Massacre (2005), Curtis (2007), Before I Self Destruct (2009) a Animal Ambition (2014). V lete by mal vydať štúdiovku Street King Immortal, ktorá sa mala dostať do predaja už v roku 2011. Je tiež členom skupiny G-Unit, s ktorou vydal zatiaľ dva albumy. Venuje sa aj herectvu, predstavil sa napríklad v čiastočne autobiografickom filme Zbohatni alebo zdochni (2005) či snímkach Oprávnené vraždy (2008), Policajná mafia (2012) alebo Frajeri vo Vegas (2013). 

Viac o téme: 50 CentDr. Dre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu