Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ďalší hviezdny spevák čelí žalobe: Aj on je vraj zlodej!

Ed Sheeran Zobraziť galériu (5)
Ed Sheeran (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Anglický spevák Ed Sheeran čelí žalobe za údajné plagiátorstvo. Martin Harrington a Thomas Leonard, ktorý tvorí pod značkou Harringtonovej spoločnosti HaloSongs, tvrdia, že vlaňajší interpretov singel Photograph má podobnú štruktúru ako ich pieseň Amazing z roku 2009.

Dvojica podala žalobu v stredu na Federálnom súde v Kalifornii, pričom zahŕňa aj muzikanta Johnnyho McDaida, ktorý je spoluautorom skladby, a spoločnosti Sony/ATV Music Publishing, Warner Music Group a jej dcérsku spoločnosť Atlantic Recording Corporation. Požadujú súdny proces s porotou, odškodné 20 miliónov dolárov (v prepočte takmer 17,6 milióna eur) a tantiémy, ktoré k piesni prináležia.

Harrington a Leonard súdu v dokumentoch poskytli porovnanie štruktúry oboch nahrávok. Poukazujú na to, že Sheeranova Photograph má so spomínanou Amazing v refréne 39 identických nôt. Tvrdia tiež, že podobné prvky v piesňach sú jednoducho rozpoznateľné aj pre bežného poslucháča. 

Edward Christopher "Ed" Sheeran vydal v septembri 2011 debutový album s názvom +, z ktorého pochádzajú single The A Team, You Need Me, I Don't Need You, Lego House, Drunk, Small Bump a Give Me Love. Predvlani uviedol na trh druhú štúdiovku x, z ktorej ponúkol skladby Thinking Out Loud, Sing, Don't, spomínanú Photograph či Bloodstream (feat. Rudimental). S oboma nahrávkami dobyl UK Chart a s druhou aj americký albumový rebríček Billboard 200. Podarilo sa mu získať napríklad štyri BRIT Awards, dve Ivor Novello Awards či dve MTV Europe Music Awards.

Ed Sheeran - Photograph

 

Viac o téme: Ed Sheeran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu