Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveriteľná suma za gitaru Johna Lennona: Za túto cenu by ste si kúpili sedem bytov!

John Lennon Zobraziť galériu (3)
John Lennon (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americká spoločnosť Julien's Auctions usporiada 6. novembra dražbu, na ktorej bude k dispozícii aj jedna z akustických gitár zosnulého anglického hudobníka Johna Lennona.

Člen legendárnych The Beatles si gitaru Gibson J-160E kúpil v roku 1962 v Liverpoole, no o rok neskôr ju stratil. Nástroj sa našiel až o 50 rokov neskôr, keď ho v obchode s použitým tovarom v USA kúpil istý John McCaw.

Darren Julien z Julien's Auctions predpokladá, že gitara by sa mohla predať za 600-tisíc až 800-tisíc dolárov (v prepočte približne 535-tisíc až 713-tisíc eur). Za túto cenu by si záujemca mohol v Bratislave kúpiť sedem bytov. Existuje však aj možnosť, že prekoná rekordnú čiastku 965-tisíc dolárov, za ktorú sa v roku 2013 predala jedna z gitár Boba Dylana. Autencitu gitary potvrdil odborník na hudobné nástroje The Beatles Andy Babiuk, podľa ktorého ju Lennon použil pri nahrávaní skladby Love Me Do ako aj na viacerých koncertoch.

John Lennon sa narodil 9. októbra 1940 v Liverpoole. Preslávil sa ako zakladajúci člen formácie The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmierny vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret, na konte má napríklad kultový album Imagine (1971). V roku 1975 po narodení syna Seana, ktorého mal s manželkou Yoko Ono, sa z hudobnej scény stiahol. O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona zastrelil 8. decembra 1980 v New Yorku Mark David Chapman, keď sa hudobník vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Chapmana odsúdili ho na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia. Lennona v roku 1994 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.  

Viac o téme: John Lennon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu