Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sympatický Iron Man na hrane celý život: Sebadeštruktívne sklony zdedil po rodičoch!

Robert Downey Jr. Zobraziť galériu (12)
Robert Downey Jr. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americký herec Robert Downey junior, ktorý 4. apríla oslávi päťdesiatku, zdedil po rodičoch nielen veľký talent, ale bohužiaľ aj sklony k sebadeštruktívnemu správaniu. Jeden z najnadanejších filmových hercov svojej generácie zažiaril už v roku 1992 v titulnej úlohe snímky Chaplin, za ktorú si vyslúžil nomináciu na Oscara. V rovnakej dobe ale začali plniť stránky bulvárov opisy jeho alkoholových a drogových eskapád, kvôli ktorým si takmer zabuchol dvere do Hollywoodu.

S drogami sa pritom Downey junior stretával už od mladosti. Jeho rovnomenný otec, filmový režisér, ho nechal už v šiestich rokoch skúsiť marihuanu a neskoršie spoločné užívanie drog označil junior za "jediný spôsob, ako bol (otec) schopný vyjadriť lásku". Značnú časť 90. rokov strávil herec vo väzení alebo v liečebniach. Sľubne našliapnutá kariéra ale mala na mále. Za jeden z krátkych "návratov" v úlohe právnika Larryho Paula v seriáli Ally McBealová stihol však Downey junior získať Zlatý glóbus.

Comeback ale prišiel až potom, čo sa dokázal drog definitívne zbaviť. Návrat začal "čistý" Downey Gothikou (2003) a skutočnou megastar sa opäť stal vďaka stvárneniu komiksového hrdinu Iron Mana (od 2008) a Sherlocka Holmesa (2009 a 2011). Downey je tiež solídny muzikant, podieľal sa na hudbe k niekoľkým filmom a vydal aj dosku. Dvakrát ženatý herec má tri deti, u najstaršieho syna India sa ale vlani prejavilo to, čomu Downey hovorí "genetický sklon k závislosti", a musel žehliť jeho problémy s kokaínom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu