Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zomrel hájnik (†84) z kultovej českej trilógie: Práce sa nevzdal ani pred smrťou!

Jan Pohan
Jan Pohan (Zdroj: YouTube)

PRAHA – Vo veku 84 rokov dnes predpoludním zomrel herec a dablér Jan Pohan. Oznámila to jeho dcéra Kateřina Špačková. Pohan stvárnil desiatky prevažne vedľajších filmových a televíznych rolí, vďaka svojmu mužnému vzhľadu často predstavoval vojakov či kriminalistov. V roku 2001 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

"Odišiel pokojne po naplnenom živote," povedala Špačková. Jej otec podľa nej pracoval ešte krátko pred smrťou. Jeho posledným hereckým počinom bol televízny kriminálny seriál Polícia Modrava, ktorý bude od konca tohtoročného februára vysielať televízia Nova.

Rodák z Karlových Varov sa k herectvu dostal v päťdesiatych rokoch na vojne, kde bol konferenciér Armádneho umeleckého súboru Víta Nejedlého. Potom získal angažmán v zájazdovom dedinskom divadle, od roku 1960 bol potom členom hereckého súboru Filmového štúdia Barrandov. Vo filme sa Pohan prvýkrát objavil v roku 1958. V psychologickej dráme Tu sú levy si zahral milenca nevernej manželky hlavného hrdinu. Nasledovali role vojakov a dôstojníkov českých i cudzích armád. Pohan sa objavil napríklad vo filmoch Práče, Reportáž psaná na oprátce, Kdyby tisíc klarinetů alebo Markéta Lazarová.

Kriminalistov či príslušníkov bezpečnosti stvárnil herec okrem iného vo filmoch Kto chce zabiť Jessii?, Flirt so slečnou Striebornou, Na koľajniciach čaká vrah, Diagnóza smrti a Biela spona. Od šesťdesiatych rokov tiež pravidelne vystupoval v televíznych inscenáciách a filmoch. Diváci si ho pamätajú najviac ako hájnika Antoša z trilógie s Tomášom Holým - Pod Jazvečí skalou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým kríkom. V posledných rokoch sa Pohan skôr než herectvu venoval dabingu. Prepožičal svoj hlas napríklad hlavným hrdinom televíznych seriálov Matlock a Komisár Navarro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu