Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrel významný oscarový režisér: Bez neho by nevzniklo mnoho úspešných filmov!

 Mike Nichols s manželkou Diane Sawyer Zobraziť galériu (3)
Mike Nichols s manželkou Diane Sawyer (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Vo veku 83 rokov zomrel v stredu americký oscarový filmový i divadelný režisér Mike Nichols, informovala americká spravodajská stanica ABC News.

Nichols je deväťnásobným laureátom ceny Tony Award na Broadwayi a oscarový režisér filmov Absolvent, Anjeli v Amerike či Kto sa bojí Virginie Woolfovej?. Bol ženatý s bývalou moderátorkou spravodajskej relácie World News Tonight stanice ABC Diane Sawyerovou, vyberá z jeho životopisu agentúra Reuters.

Mike Nichols sa narodil v roku 1931 ako Michael Igor Peschkowsky v Berlíne, kde sa jeho rodičia usadili po odchode z Ruska. Z Berlína ako sedemročný spolu s rodinou emigroval pred nacistami do USA. Vyrastal v New Yorku s pocitom outsidera v dôsledku ohraničenej znalosti angličtiny a zvláštneho zjavu - v reakcii na očkovanie proti čiernemu kašľu čelil neustálej strate vlasov.

Kariéru odštartoval komediálnym duom s Elaine Mayovej ešte koncom 50. rokov. Po rozpade tohto dua v roku 1961 začal pracovať ako divadelný režisér. Za film Absolvent, ktorý preslávil Dustina Hoffmana v hlavnej úlohe, získal Oscara. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu