Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po samovražde (†14) fiasko na pohrebe: Šokovaná česká moderátorka útočí na cirkev!

Ester Janečková Zobraziť galériu (3)
Ester Janečková (Zdroj: FB)

PRAHA – Má na nich ťažké srdce! Ester Janečková (41), moderátorka českej Pošty pre teba, prišla začiatkom februára o svojho milovaného synovca. Len štrnásťročný mladík Filip spáchal samovraždu. Dôvodom boli psychické problémy spôsobené homosexuálnou orientáciou. Táto téma rezonovala aj na samotnom pohrebe. Poslednú rozlúčku poznačila nepríjemná verbálna roztržka s predstaviteľom cirkvi.

Začiatkom februára šokovala susednú Českú republiku samovražda štrnásťročného synovca moderátorky Ester Janečkovej. „Bol gay a napriek tomu, že vedel, ako ho celá rodina miluje, trpel neprijatím a výsmechom spoločnosti,” reagovala na margo smutných udalostí televízna hviezda. Netajila sa tým, že aj na základe tejto udalosti chce bojovať proti homofóbii.

A zdá sa, že si za svojím slovom stojí. Nedávno bola moderátorka hosťom českého rádia Wave, kde naznačila, že zo synovcovej samovraždy viní najmä predstaviteľov cirkvi. „Jednoznačne si myslím, že byť gayom alebo lesbou je pre veriaceho oveľa horšie ako pre neveriaceho. Ja to vnímam tak, že spoločnosť nie je tolerantná tak, ako sa stavia, že sú tam ešte veľké medzery. A zvlášť oveľa menej tolerantná je tá cirkevná spoločnosť,” poznamenala v rozhovore Janečková.

Ťažké srdce má najmä na farára pôsobiaceho v dedine, kde jej synovec žil. „Ten kňaz bol tým príkladom veľkého homofóba, ktorý aj pri kázni hovoril o tom, že registrované partnerstvo je zlé, gayovia sú zlí. Filip tam síce prestal chodiť, ale myslím si, že vedel, o čom sa tam hovorí a že tam jeho rodičia chodia každý týždeň. Mohol to vnímať tak, že kňaza počúvajú a tiež to tak vnímajú,” dodala moderátorka. Následne naznačila, že spomínaný farár sa postaral o rozruch aj na Filipovom pohrebe.    

Tvár českej televízie popísala v rozhovore detaily poslednej rozlúčky, ktorá bola podľa jej slov dojemná. V rámci nej vystúpil aj pastor Tomáš Adámek, ktorý sa priznáva k homosexualite. Jeho slová ale vyprovokovali dedinského kňaza a pietne chvíle poznamenal škandál. „Hovoril, že sa musí ozvať k tomu, čo tam prezentoval ten predseda gayov. Došlo ale aj k horšiemu, keď sa otočil k rakve a povedal: ‚Ja som Filipka tiež poznal a mal som ho rád. Som si istý, že on by s tým, čo tu zaznelo nesúhlasil.‛ A to bolo ako bodnutie do srdca. V tú chvíľu som vykríkla: ‚To vy ste ho zabili, vy a ľudia ako ste vy!‛ Potom utiekol do sakristie,“ uzavrela tému synovcovho pohrebu Janečková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu