Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Filmový svet smúti: Zomrel kameraman, ktorý nakrútil Hviezdne vojny!

Gilbert Taylor
Gilbert Taylor (Zdroj: YouTube greb)

ISLE OF WIGHT - Vo veku 99 rokov zomrel britský kameraman Gilbert Taylor, ktorý má na konte napríklad snímku Star Wars IV - Nová nádej (1977) v réžii Georgea Lucasa. Ako uviedla jeho manželka Dee, posledný raz vydýchol v piatok v obklopení rodiny vo svojom dome na Isle of Wight.

Taylor sa narodil v roku 1914 v meste Bushey. Vo filmovom priemysle začal pracovať v roku 1929 v londýnskych Gainsborough Studios. Na konte má snímky ako Ťažký deň (1964), v ktorom si zahrali Beatles, či Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (1964) Stanleyho Kubricka. S Romanom Polanským spolupracoval na takých filmoch ako Hnus (1965) alebo Slepá ulička (1966).

Ako tvrdí Tayolorova manželka, prácu pre poľsko-francúzskeho filmára uprednostnil pred bondovkou, pretože bol podľa neho "veľmi zaujímavý chlapík", a neskôr sa všetci traja spriatelili. Nakrúcal aj krimitriler režiséra Alfreda Hitchcocka Frenzy (1972), horor Prichádza Satan! (1976) alebo dobrodružné sci-fi Flash Gordon (1980). Taylor je jedným zo zakladateľov Britského spolku kameramanov, ktorý mu v roku 2001 udelil cenu za celoživotné dielo. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu