Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polanski znásilnil 13-ročnú: Traumu dala na papier!

Obeť Romana Polanského, Samantha Geimer Zobraziť galériu (6)
Obeť Romana Polanského, Samantha Geimer (Zdroj: internet)

PARÍŽ - Žena, ktorú v roku 1977 sexuálne napadol filmový režisér Roman Polanski, keď mala ešte len 13 rokov, vydá pamäti. S odvolaním sa na francúzske nakladateľstvo o tom informovala agentúra AFP.

Kniha Samanthy Geimerovej (49) vyjde v septembri v USA s názvom The Girl. A Life Lived in the Shadow of Roman Polanski (Dievča. Život v tieni Romana Polanského). O necelý mesiac neskôr sa potom kniha objaví na francúzskom trhu, na ktorom bude uvedená pod odlišným názvom - Moi, Samantha, 13 ans, violée par Roman Polanski (Ja, Samantha, 13 rokov, znásilnená Romanom Polanským).

Hovorkyňa francúzskeho nakladateľstvo Michel Lafon AFP oznámila, že na titulnej stránke knihy bude fotografia Geimerovej, ktorú Polanski vydal len tri týždne pred znásilnením.

Režisér bol pôvodne obvinený zo šiestich trestných činov vrátane znásilnenia, ale obvinenie bolo neskôr zmiernené v snahe ochrániť Geimerovú pred traumou súdneho procesu. Polanski sa na základe dohody s obžalobou priznal k nezákonnému sexu s neplnoletou.

Svetoznámy filmár, ktorý nakrútil také snímky ako Rosemaryino dieťa alebo Čínska štvrť, strávil 42 dní pod dohľadom, ale v predvečer vynesenia rozsudku v roku 1978 ušiel z USA v obave, že sa sudca chystá od dohovorenej dohody ustúpiť.

V roku 2003 získal Polanski Oscara za drámu Pianista, ale nepriletel si ho do USA vyzdvihnúť, pretože je tam stále platný zatykač vydaný na jeho osobu. V roku 2009 sa prípad znovu oživil, keď bol Polanski na základe medzinárodného zatykača zatknutý na letisku vo švajčiarskom Zürichu, keď mieril na filmový festival. Vo švajčiarskej väzbe strávil desať mesiacov, kým presvedčil úrady v Berne, aby nevyhoveli americkej žiadosti o vydanie a namiesto toho ho prepustili.

K prípadu Geimerovej sa režisér francúzsko-poľského pôvodu vyjadril v roku 2011 v televíznom rozhovore, keď vyhlásil: "Už 33 rokov to ľutujem." Tento rok 18. augusta bude Polanski oslavovať 80 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu