Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Exmanžel Bartošovej Jiří Pomeje dostal dvojročnú podmienku

Jiří Pomeje Zobraziť galériu (5)
Jiří Pomeje (Zdroj: Facebook)

PRAHA – Obvodný súd pre Prahu 2 dnes uložil hercovi a producentovi Jiřímu Pomejemu za pokus o poškodenie veriteľa dvojročný podmienečný trest. Muž podľa obžaloby na svoju bývalú ženu, herečku Michaelu Kuklovú, previedol z vtedajšieho spoločného vlastníctva auto a družstevný byt.

Peniaze za ne pritom mali podľa štátneho zástupcu slúžiť na uspokojenie veriteľov po tom, čo sa Pomeje so svojou spoločnosťou dostal po neúspechu filmu Anjelská tvár do konkurzu. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, producent sa na mieste odvolal.

Sudca Milan Rossi uviedol, že Pomeje podľa rozsudku nechal v roku 2002 v advokátskej kancelárii spísať notárske zápisy, ktorými sa zmenilo spoločné vlastníctvo s manželkou. V jednom prípade jej pripadlo auto za viac ako 150 000 českých korún, v druhom družstevný byt za 4,3 milióna. "Úmyselne tým prehĺbil svoju majetkovú neschopnosť," dodal sudca. Pomeje sa tým údajne pokúsil dostať majetok z dosahu veriteľov.

Producentova advokátka Magda Rothová podala po rozsudku na mieste odvolanie, prípadom sa teda bude zaoberať pražský mestský súd. Prepis bytu sa údajne týkal pokračujúceho zužovania spoločného majetku manželov a vozidlo malo Kuklovej pripadnúť, pretože na neho v rámci manželstva zarobila. Pomeje súdu povedal, že nič nevykonal. Podľa svojich slov mal oveľa závažnejšie dôvody prípadne vyviesť najväčší majetok, ktorým vraj boli vysielacie práva k rozprávke Z pekla šťastie a desaťdielnemu seriálu, ktorých výroba stála 62 miliónov českých korún. "Takto drahá vec, za ktorej jedno odvysielanie v Nemecku sa platí 1,5 milióna korún, bola predaná správkyňou konkurzu na večné časy Nemcom za 350 tisíc," dodal.

Pomejemu už skôr súdy právoplatne uložili podmienečný osemnásťmesačný trest za to, že nesplnil podmienky bezúročnej pôžičky, ktorú mu v roku 2001 poskytol Štátny fond pre podporu a rozvoj českej kinematografie na film Anjelská tvár. Súd mu však tento trest odpustil kvôli novoročnej amnestii vyhlásenej vtedajším prezidentom Václavom Klausom.

Umelec dostal na film od štátneho fondu bezúročnú pôžičku osem miliónov korún. Peniaze mal vrátiť do 18 mesiacov od premiéry, čo však neurobil. Podľa zmluvy mal v takom prípade poskytnúť fondu filmové práva, herec ich však previedol na inú firmu.

Kvôli Anjelskej tvári sa Pomeje spovedal na súde už v roku 2007. Čelil obžalobe z podvodu, ktorého sa mal dopustiť pri zháňaní peňazí na film. Súd ho však oslobodil. Film Anjelská tvár mal byť ďalším veľkým úspechom dvojice Zdeněk Troška a Jiří Pomeje. Producent si na projekt vypožičal desiatky miliónov korún. U divákov ale snímka prepadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu