Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvrátená tvár slávneho Derricka: Rodina odsúhlasila zverejnenie detailov o SS!

Fritz Wepper, Herbert Reinecker a Horst Tappert. Všetci sa podieľali na tvorbe legendárneho seriálu. Zobraziť galériu (2)
Fritz Wepper, Herbert Reinecker a Horst Tappert. Všetci sa podieľali na tvorbe legendárneho seriálu. (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké úrady potvrdili, že predstaviteľ slávneho inšpektora Derricka Horst Tappert slúžil počas druhej svetovej vojny v armádnych jednotkách SS. O tom, že populárny umelec bol členom takzvaných zbraní SS, už skôr informovala nemecká tlač. Teraz jeho rodina dala úradom súhlas na oficiálne zverejnenie podrobností o odvrátenej stránke života hereckej legendy, ktorá zomrela pred piatimi rokmi.

Zo záznamu v Nemeckom úrade pre informovanie najbližších príbuzných padlých bývalých príslušníkov wehrmachtu podľa agentúry DPA vyplýva, že Horst Tappert slúžil u dvoch jednotiek zbraní SS. Kedy nastúpil k tej prvej, v ňom vraj nie je uvedené. Pri druhej - tankovej jednotke Totenkopf - bol hlásený od 22. marca 1943. Sám Tappert tvrdil, že za vojny pracoval ako zdravotník.

V dobe prevelenia utrpel podľa záznamu ľahké zranenia na východnom fronte a liečil sa v Poltave, Lubline a vo Viedni. Hercov syn, ktorý dal súhlas s uvoľnením dokumentov, sa podľa DPA odmietol k otcovej minulosti vyjadriť.

Tappert stvárňoval postavu inšpektora Derricka v rovnomennom seriáli 24 rokov - do roku 1998, a bol tak služobne najstarším nemeckým televíznym kriminalistom. Seriál bol nesmierne populárny nielen v Nemecku, ale aj v zahraničí. Vysielal sa vo viac ako stovke krajín, vrátane Slovenska a Česka, a natočilo sa 281 dielov.

Tappert za rolu tichého a premýšľavého mníchovského komisára dostal dokonca najvyššie štátne vyznamenanie Spolkový kríž za zásluhy. O jeho temnej vojnovej minulosti ako prvý informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvolaním sa na svedectvo sociológa zo Solingene Jörga Beckera. V reakcii na túto správu stiahol minulý týždeň holandský kanál Max seriál Derrick z programu. "Nebudeme preukazovať úctu žiadnemu hercovi, ktorý takto klamal o svojej minulosti," zdôvodnila stanica svoj krok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu