Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český režisér dobyl Hollywood: Forman medzi elitou ako Hitchcock či Spielberg!

Miloš Forman Zobraziť galériu (4)
Miloš Forman (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Režisér Miloš Forman získal v Los Angeles cenu za celoživotné dielo, čo je najvyšším ocenením, aké udeľuje Asociácia amerických režisérov (DGA).

Predseda združenia Taylor Hackford pri tejto príležitosti pripomenul napríklad Formanove oscarové filmy Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus a označil Formana za jedného z najväčších filmárov našich čias. Sám režisér sa slávnosti podľa agentúry AP nemohol osobne zúčastniť kvôli chorobe.

"Nech sa zameria na akúkoľvek tému alebo na akýkoľvek žáner, Miloš nájde v každom príbehu univerzalitu ľudskej skúsenosti a umožní nám, svojmu uchvátenému obecenstvu, aby sme sa spoznali v boji za slobodu výrazu a za sebaurčenie, ktoré tak dobre zobrazuje na striebornom plátne," uviedol skôr Hackford. Profesijné združenia DGA existuje už 76 rokov. Budúci rok usporiada už 65. ročník cien pre najlepšieho režiséra roka. Cenu za celoživotné dielo dostalo zatiaľ len 33 režisérov. Posledným oceneným bol v roku 2010 Norman Jewison. Cenu dostali napríklad Cecil B. DeMille (1953), Frank Capra (1959), Alfred Hitchcock (1968), Orson Welles (1984), Billy Wilder (1985), Akira Kurosawa (1992), Stanley Kubrick (1997), Francis Ford Coppola (1998), Steven Spielberg (2000), Martin Scorsese (2003) a Clint Eastwood (2006).

Od roku 1948, kedy táto režisérska organizácia začala svoje ceny udeľovať, pripadol až na šesť výnimiek režisérsky Oscar práve víťazovi súťaže DGA. A nezriedka aj snímka režiséra oceneného DGA získala Oscara za najlepší film.

Miloš Forman sa narodil 18. februára 1932 v českom meste Čáslav. Jeho prvým celovečerným filmom je Černý Petr (1963), za ktorý získal množstvo zahraničných ocenení. V roku 1965 nasledovala snímka Lásky jedné plavovlásky, ktorá pre neho znamenala prvú nomináciu na Oscara - v kategórii najlepší cudzojazyčný film. V roku 1969 vznikol jeho posledný film v Československu Hoří, má panenko. Po emigrácii do USA sa mu napriek ťažkostiam podarilo v roku 1971 nakrútiť film s Tinou Turner a Kathy Bates Taking Off, za ktorý získal cenu BAFTA v kategórii réžia a cenu za najlepší film na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Adaptácia románu Kena Keseyho Prelet nad kukučím hniezdom (1975) mu vyniesla Oscara za réžiu. V roku 1975 získal Forman americké občianstvo. Odvtedy režíroval širokú škálu titulov od kultového muzikálu Vlasy v roku 1979, cez drámu o rasovej neznášanlivosti Ragtime (1981) až po životopisnú drámu Amadeus, za ktorú získal v roku 1984 druhého Oscara za réžiu. Zlé kritiky snímky Valmont (1989) spôsobili, že Forman uvažoval nad ukončením kariéry. Napokon sa však rozhodol inak a vznikli diela Ľud vs. Larry Flint (1996), Muž na mesiaci (1999) či Goyove prízraky (2006). 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu