Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zakázaný Borat triumfuje: Kazachstan sa mu nakoniec poďakoval!

Borat Zobraziť galériu (4)
Borat

ALMATY - Kazachovia neboli vôbec nadšení, keď vznikol film Borat. Herec Sacha Baron Kohen si vyslúžil veľa kritiky od predstaviteľov tohto ázijského štátu, ktorí snímku zakázali. Nakoniec sa však všetko na dobré obrátilo a prišlo aj poďakovanie.

Snímka z roku 2006 nazvaná Borat: Nazretie do americkej kultúry na objednávku slávneho kazašského národa zobrazil Kazachstan ako zaostalú, nedemokratickú krajinu plnú stredovekých prežitkov a zvráteností, v ktorej je obľúbeným miestnym nápojom fermentovaný konský moč, kde lietadlá riadia jednookí piloti a homosexuáli musia nosiť modré klobúky. Spočiatku po svojom uvedení vyvolal veľké pobúrenie kazašských úradov, ktoré ihneď jeho premietanie v Kazachstane zakázali.

Dnes je však situácia trochu iná a rozhorčenie opadlo. "Po tom, čo sa tento film objavil, sa zvýšil desaťkrát počet víz, ktoré Kazachstan vydal. Som vďačný Boratovi, že prilákal do Kazachstanu turistov," povedal podľa miestnej tlače minister zahraničia Jeržan Kazychanov. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev sa tiež vyjadril, že táto parodická komédia môže prinajmenšom podnietiť záujem o jeho krajinu.

Koncom marca sa ale Kazachstan v súvislosti s Cohenovym filmom opäť rozčúlil, a to keď na medzinárodnej streleckej súťaži v Kuvajte zaznela po víťazstve kazašskej strelkyne namiesto skutočnej hymny pieseň pochádzajúca z filmu Borat. Tá okrem iného ospevuje "šľachetné kazašské prostitútky".

Organizátori súťaže sa neskôr priznali, že údajnú hymnu Kazachstanu získali z internetu a Kuvajt sa za incident oficiálne ospravedlnil. Kazašské úrady potom oznámili, že z internetu musia byť vymazané všetky falošné kazašské hymny a začali pracovať na nových, prísnejších reguliach pre používanie štátnej hymny.

Cohenov film Borat sa po celom svete stal kasovým trhákom, zarobil 260 miliónov dolárov. V rade moslimských krajín, vrátane Kuvajtu, je snímka zakázaná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu