Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vianoce KRÁĽOVSKEJ RODINY: Vianočný stromček len pre vnúčatá, zákaz televízie či špeciálne menu!

Toto sú vianočné tradície kráľovskej rodiny! Zobraziť galériu (4)
Toto sú vianočné tradície kráľovskej rodiny! (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Každá rodina má svoje špeciálne zvyklosti a tradície, ktoré počas najkrajších sviatkov dodržiava. Výnimkou nie je ani britská kráľovská rodina. Toto sú ich zvyky, na ktoré nedajú dopustiť!

Príprava na Vianoce sa v britskej kráľovskej rodine začína už počas leta. Teda aspoň čo sa týka vianočných pozdravov, ktoré kráľovná Alžbeta II. odosiela všetkým dôležitým ľuďom. Podľa oficiálnych zdrojov sa ročne podpisuje až pod približne 800 kusov pohľadníc. Pod oficiálne pozdravy, ktoré sú určené politikom a hlavám štátov, uvádza meno Elizabeth R. ( R ako regína – latinsky kráľovná, pozn. red.) Pre priateľov a najbližších používa prezývku Lilibeth.

Členovia rodiny sa počas vianočného dňa prezlečú až 5x, pričom vrchol celého dňa prichádza počas štedrej večere, ktorá začína o čosi skôr, než sme na to zvyknutí v našich končinách. Tu, samozrejme, treba dodržať oficiálny dresscode. Muži si obliekajú smoking, dámy sa zasa nahodia do večernej róby. 

Vianoce KRÁĽOVSKEJ RODINY: Vianočný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP)

Čo sa týka menu, nikoho neprekvapí, že ponuka je nesmierne bohatá, pravidlom však je, že štedrovečerné menu musí byť napísané vo francúzskom jazyku, jedlá sú pripravované podľa starých a tradičných nemeckých receptúr. Počas večere sa podáva jahňacina, divina, kuracina či pečená morka s plnkou, chýbať nesmie jablkový koláč či vianočný puding s brandy a takisto ani vianočné cukrovinky či najobľúbenejšia sladká vášeň kráľovnej Alžbety II. - čokoláda s mätou. 

Na tento vianočný zvyk
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: instagram.com/kensingtonroyal)

Pred vianočnou hostinou vstupuje do jedálne šéfkuchár kráľovskej rodiny, ktorý na stôl servíruje pečené rebrá či šunku. Keď sa toto gastronomické predstavenie skončí, kráľovná ponúkne šéfkuchára pohárikom whisky a spoločne si prednesú prípitok. Zaujímavosťou je, že je to jedinýkrát, kedy má šéfkuchár možnosť pripiť si s kráľovskou rodinou.

Maškrtné jazýčky kráľovskej rodiny sa prejavujú aj pri podávaní slávnostných drinkov. Najobľúbenejším kokteilom kráľovnej je Zaza, ktorý obsahuje francúzske sladké aperitívne víno a gin, princ Charles dáva prednosť čerešňovému brandy, William a Harry zasa domácemu jablkovému cideru.

Britská kráľovná pózuje počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Steve Parsons/pool via AP)

Po hostine nasleduje zábavnejšia čas programu. Hostia si odovzdajú dary, malo by však ísť najmä o vtipné maličkosti, teda rozhodne nič luxusné či veľkolepé. Kráľovská rodina takisto zvykne hrať rôzne spoločenské hry, pričom najobľúbenejšou hrou britskej panovníčky je pantomíma, a sledovanie televízie je v týchto momentoch úplným tabu!

V sídle sa počas Vianoc nenachádza okázalá vianočný výzdoba, kráľovná si potrpí skôr na minimalizmus. Výnimkou sú vianočné stromčeky, no a tie majú v sídle rovno tri! V jedálni je umiestnený stromček, ktorý je kráľovninou srdcovkou a každú jednu ozdobu naň kúpila alebo dostala ona sama. Deti zasa ozdobujú veľkú striebornú jedličku v kráľovninej pracovni. Táto tradícia je stará už viac ako 30 rokov a dekorácie na ňu nemôže vešať nikto iný ako tí najmenší. Posledným stromčekom je živý stromček v obývačke, ktorý ozdobujú všetci spolu.

Viac o téme: Kráľovská rodinaVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu