Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jubilejný 20. ročník Plesu v opere sa blíži: Otvorenie bude veľkolepé, zaznejú operné árie

Ples v opere sa bude konať v historickej budove Slovenského národného divadla. Zobraziť galériu (6)
Ples v opere sa bude konať v historickej budove Slovenského národného divadla. (Zdroj: TASR/Marko Erd, TASR/Pavol Zachar,)

BRATISLAVA - Úvodný ceremoniál jubilejného 20. ročníka dobročinného Plesu v opere, ktorý sa 11. januára uskutoční v historickej budove Slovenského národného divadla (SND), sa ponesie v duchu opery. Hostí prevedie prierezom vývoja opery od folklórnej piesne zastúpenej v prvej slovenskej opere, cez obdobie baroka, romantizmu, až k opere 20. storočia. Na začiatku večera tak zaznejú diela z pera Eugena Suchoňa, Georga Friedricha Händela, Giacoma Pucciniho, Carla Orffa a Antonína Dvořáka.

Operné árie prítomným predvedú medzinárodne etablovaní operní sólisti - slovenský tenorista Pavol Bršlík a sopranistka Hrachuhi Bassenz, pôvodom z Arménska, ktorá hosťuje ako sólistka Kráľovskej opery v Londýne Covent Garden, je novoangažovanou sólistkou drážďanskej Semperoper a predstavila sa aj v Kráľovskej opere v Osle či Viedenskej štátnej opere.

Sprevádzať ich bude operný orchester, zbor a tanečné vystúpenie členov baletu Slovenského národného divadla. „Som veľmi rada, že sa môžem zúčastniť na najprestížnejšom podujatí v Bratislave, dobročinnom Plese v opere, ktorý sa uskutoční v Historickej budove SND. Netrpezlivo čakám na plesový večer a teším sa na stretnutie so slovenským publikom, kde budem spievať rolu jednej z mojich obľúbených rozprávkových postáv pieseň morskej panny,“ uviedla Hrachuhi Bassenz s tým, že oceňuje aj dobročinný rozmer tohto podujatia. „Je veľmi pekné, že táto udalosť pomáha práve deťom,“ dodala.

O réžiu ceremoniálu sa aj v aktuálnom ročníku postará česká režisérka a choreografka Jana Burkiewicz, ktorá sa pri jeho koncipovaní inšpirovala láskou. „Láska ako ústredný leitmotív azda každého operného diela. Láska, ktorá v sebe nesie esenciu spolupatričnosti, empatie, dôvery a nezištnosti - a to je aj esencia dobročinného Plesu v opere,“ opísala myšlienku úvodného ceremoniálu Burkiewicz.

Hudobnej dramaturgie jubilejného otváracieho ceremoniálu sa zase po prvý raz ujal slovenský hudobný skladateľ Slavo Solovic. „Pre interpretáciu operného umenia je kľúčový prenos emočného obsahu medzi tvorcom a divákom. Aj najlepšia ária môže nezaujať, či byť nudná, ak je nezaujímavo alebo nudne zaspievaná. Pri spevákoch, akými sú Pavol Bršlík a Hrachuhi Bassenz, to nehrozí. Obaja dokážu nielen naplniť skladateľov emočný zámer, ale ho aj povzniesť osobným prínosom na tú najvyššiu možnú interpretačnú úroveň a spraviť ho tak pre diváka jedinečným,” vysvetlil.

 Na scénickom prevedení úvodného ceremoniálu sa podieľa scénograf Slovenského národného divadla Juraj Kuchárek a kostýmy budú dielom módneho návrhára Borisa Hanečku. V rámci programu Plesu v opere sa predstavia interpreti z Českej republiky i Slovenska. Sprevádzať ich budú dva orchestre, a to Orchester Gustáva Broma a B-Side Band.

„Veríme, že striedanie práve týchto dvoch výrazných hudobných telies počas celého večera bude zárukou elegantnej zábavy a našim vzácnym hosťom prinesie jedinečný hudobný zážitok spätý s oslavou dvadsiateho výročia dobročinného Plesu v opere,“ uviedla riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. B-Side Band bude počas večera sprevádzať českých umelcov Vojtěcha Dyka, Terezu Černochovú a Matěja Rupperta. Hostia jubilejného plesu sa tiež môžu tešiť na vystúpenie speváka Richarda Mullera a kapely Hex.

V Restaurante Opera bude mať zábavu po prvý raz v histórii Plesu v opere pod palcom zoskupenie Cimbal Brothers, ktoré predvedie svetové hity v prevedení cimbalu a huslí. Spolu so zoskupením sa predstaví aj Svetlana Rymarenko. Dobročinný ples počas druhej januárovej soboty privíta tristo párov vzácnych hostí z oblasti kultúry, športu, medicíny, podnikania a spoločenského života, ktorí aj počas tohto ročníka svojou účasťou podporia inkluzívne vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením.

„Veľmi si vážime, že dobročinný Ples v opere si drží svoju spoločenskú úroveň a teší sa priazni ctených hostí už 20 rokov. Práve vďaka tomu môžeme výrazne prispieť k pozitívnym zmenám v rôznych oblastiach, ktoré sú dlhodobo podhodnotené. Verím, že aj jubilejný 20. ročník dokáže, že dobročinnosť je esenciálnou súčasťou tohto výnimočného spoločenského podujatia a bude jasným odkazom do ďalšej dekády,“ vyjadril sa člen Čestného plesového výboru a predseda Dozornej rady spoločnosti Orange Slovensko, ktorá podujatie hostí, Pavol Lančarič.

Viac o téme: SNDPles v opereEugen SuchoňGeorg Friedrich HändelCarla Orffa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu