Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zomrela najstaršia česká herečka: O mesiac by slávila 104 rokov!

Herečka Žofie Trnková Zobraziť galériu (4)
Herečka Žofie Trnková (Zdroj: Facebook Herecká Asociace)

PRAHA - Susedné Česko zasiahla ďalšia smutná správa. Zomrela divadelná herečka Žofie Trnková. Vo svojich 103 rokoch bola najstaršou českou herečkou a tromfla tak aj Vilmu Jamnickú, ktorá tento titul držala na Slovensku.

S úmrtiami známych osobností akoby sa v Česku roztrhlo vrece. Od začiatku roka odišlo na večnosť už 15 známych tvárí a dnes prišla od našich susedov správa, že smutné číslo sa rozrástlo o ďalšiu hviezdu divadelných dosiek. Najstaršia členka Hereckej asociácie zomrela v sobotu, 16. marca. Informovala o tom samotná asociácia prostredníctvom ich facebookového profilu.

Zomrela najstaršia česká herečka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook Herecká Asociace)

Herečka Žofie Trnková najskôr jazdila po krajine v Bitlovej kočovnej spoločnosti. Neskôr bola členkou Vesnického divadla Jindřicha Plachty. Nakoniec sa na mnoho rokov udomácnila v Horáckom divadle Jihlava. Neskôr s kariérou herečky skončila, no milovanému divadlu sa venovala naďalej a pracovala ako šepkárka v Mestskom divadle v Kolíne.

Herečka žila posledné roky v domove dôchodcov neďaleko Prahy. Tu tiež oslávila svoje neuveriteľné sté narodeniny. „V Čechách máme prvú storočnú herečku, ktorá je naviac členkou Hereckej asociácie. Prežil som s ňou nezabudnuteľné popoludnie," vyjadril sa vtedy prezident Hereckej Asociácie Jiří Hromada.

Zomrela najstaršia česká herečka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook Herecká Asociace)

Žofie Trnková by v apríli oslávila už 104 rokov a bola tak najstaršou žijúcou herečkou v Česku. Porazila tak aj našu Vilmu Jamnickú († 101), ktorá zomrela v roku 2008.

Viac o téme: Vilma JamnickáŽofie Trnková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu