Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny herec Elo Romančík by oslávil 96. narodeniny!

Elo Romančík by dnes oslávil 96. narodeniny. Zobraziť galériu (3)
Elo Romančík by dnes oslávil 96. narodeniny. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na scéne Slovenského národného divadla (SND) stvárnil vynikajúci herec Elo Romančík desiatky postáv - poslednou úlohou, ktorú premiérovo naštudoval, bol v roku 2001 Starec v Sofoklovej tragédii Vládca Oidipus. Dnes by legenárny herec oslávil svoje 96. narodeniny!

Emanuel Romančík sa narodil 17. decembra 1922 v Ružomberku. Herec, o ktorého meno Elo sa postarala učiteľka, keď ho prihlasovala do recitačnej súťaže, profesionálne začínal na doskách Slovenského komorného divadla v Martine. Tam pobudol 11 rokov a herecky i ľudsky dozrieval na postavách rozsiahlej typovej škály.

V bohatej hereckej biografii Ela Romančíka dominujú charakterovo ušľachtilé a vyrovnané typy, vytvoril však aj rad rozporných, záporných, ale aj rýdzo komediálnych úloh. Po úspešných rokoch v Martine prešiel v roku 1956 do bratislavskej Činohry SND, ktorej členom bol až do odchodu do dôchodku v roku 2002.

Svoj herecký talent naplno uplatnil aj v dramatickej rozhlasovej tvorbe, presadil sa tiež vo filme a televízii. Spolu s herečkou Máriou Kráľovičovou bol jedným z prvých hercov v slovenskej televíznej inscenácii Dovidenia Lucienne. Inscenáciu odvysielali naživo 15. mája 1957 z bratislavského štúdia Československej televízie a začala sériu legendárnych televíznych pondelkov.

„Pre nás, vtedy mladých hercov, bol film čosi atraktívne a spojené s novým, nepoznaným. Filmové herectvo bolo pre nás zahalené tajomstvom,“ zaspomínal si Romančík v roku 1986 v jednom z publikovaných rozhovorov. Herec bol známy aj svojou maliarskou záľubou, karikatúrnym spôsobom zachytil takmer všetkých svojich kolegov hercov.

Dramatický umelec Elo Romančík zomrel 9. októbra 2012 v Bratislave vo veku nedožitých 90 rokov.

Viac o téme: Elo Romančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu