Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako vianočný zázrak: Český oscarový režisér Jiří Menzel sa prebral z umelého spánku

Jiří Menzel Zobraziť galériu (4)
Jiří Menzel (Zdroj: TASR)

PRAHA - Sedemdesiatdeväťročný oscarový režisér Jiří Menzel sa v Ústrednej vojenskej nemocnice v Střešoviciach prebral z umelého spánku. Jeho žena Olga zverejnila na svojom facebookovom profile aktuálnu fotografiu režiséra s deťmi. Režisér je v intenzívnej starostlivosti špecialistov zhruba od polovice novembra.

"Viera, nádej, láska ... Krásne Vianoce prajeme," napísala Menzelová k fotografii.

Televízia Nova 21. novembra uviedla, že Menzel je po náročnej niekoľkohodinovej operácii hlavy udržiavaný v umelom spánku. Do nemocnice bol podľa televízie prevezený po návrate z dovolenky.

Menzel je držiteľom Oscara za svoj debut Ostro sledované vlaky. Ohlas vzbudili aj ďalšie jeho hrabalovské filmy Skřivánci na niti, Postřižiny a Slávnosti snežienok. Divácky úspešné boli tiež komédie 70. a 80. rokov Na samote u lesa, Báječní muži s klikou či Vesničko má středisková, za ktorú bol na Oscara nominovaný. Menzel je držiteľom Českého leva za dlhodobý umelecký prínos aj obdobnej ceny z karlovarského festivalu. Prevzal medailu Za zásluhy, francúzsky Rád umenia a literatúry a mnoho ďalších zahraničných cien.

Jeho herecká filmografia zahŕňa osem desiatok úloh vo filme aj v televízii. Tou zatiaľ poslednou je titulná postava v česko-slovenskej koprodukčnej dráme režiséra Martina Šulíka Tlmočník, ktorý má byť uvedený do kín v prvej polovici budúceho roka.

Viac o téme: Jiří Menzel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu